Tävlingsförarna går runt, pratar och skämtar med varandra bland bilarna som står parkerade i depån. Det är också bilarna som det mesta snacket handlar om. Eva Arud är arrangör och initiativtagare. Hon hoppas att solen ska titta fram mellan de hotande regnmolnen.

– Vi får skjuta upp om det blir för blött på banan, men det ska nog ordna sig, säger hon.

Vid en röd Cheva kupé står Jan Borg, en av förarna som ska delta. Han tycker inte att tävlingsmomentet är det viktiga utan vill mer vara med för upplevelsen.

Artikelbild

– Jag har hållit på med streetrace ända sedan jag var liten, det är framförallt skruvandet jag gillar egentligen, säger han.

Tävlingen var tänkt att starta vid fyratiden men det hotande regnet och problem med elektriciteten gör att det inte är för än halv sex de första bilarna kommer iväg. Då har även solen hunnit titta fram. Vatten hälls ut på en bit asfalt innan starten där bilarna ska ”bränna däck”. Förarna låter hjulen spinna mot asfalten för att värma upp dem. Det ger bättre fäste till starten då däcken helst inte ska spinna något alls. Röken lägger sig över startområdet och publiken som står utmed banan, sen går starten.

Det är ett öronbedövande dån från motorerna. Den gröna signalen ges och däcken tjuter till och ekipagen kör iväg i en rasande fart. Loppet är över på några sekunder när bilarna passerar mållinjen 201 meter senare och börjar sakta in. Ett streetrace är vanligtvis cirka 400 meter långt men i det här fallet fick man korta sträckan för att bilarna skulle hinna bromsa säkert. Brandbilar och poliser finns på plats. Även sjukvårdspersonal och annan säkerhetspersonal står utmed banan. Arrangörerna har försäkrat sig om att vara redo om olyckan är framme.

Det är många som kommit för att titta. Människor i alla åldrar, barnfamiljer, pensionärer och ungdomar. Inträdet kostar 40 kronor och förarna betalar en startavgift men Eva Arud vet inte om ekonomin kommer gå ihop ännu. Det får visa sig efter tävlingarna.Hur vågade du satsa på det här?

– Streetrace är så fränt och kul att jag tyckte att det måste man ju ordna i Linköping. Jag valde att satsa helt enkelt, vi får se om det går ihop, säger hon.