Utredningen om dådet på Åsgatan är inne på sitt åttonde år och åtskilliga resurser, inte minst ekonomiska, har lagts ner i jakten på dubbelmördaren.

På Correns begäran har polisen gjort en uppskattning av hur mycket pengar utredningen har kostat.

Rikskrim betalar en del

Artikelbild

- Vi uppskattar att det rör sig om mellan 28 och 29 miljoner kronor, säger polisens förundersökningsledare Jan Staaf.

I den summan ingår polismyndighetens personalkostnader, övertidskostnader samt resekostnader. Den verkliga summan är dock betydligt högre eftersom även riksmordkommissionen i omgångar har arbetat med utredningen – och dess insatser har bekostats av Rikskriminalpolisen. 

- Det är en resurs som vi har kunnat använda gratis. Vi har haft stor hjälp av riksmordkommissionen. De var här redan den första eftermiddagen, säger Jan Staaf.

Ny satsning

Inom kort tänker polisen inleda en ny satsning på att försöka lösa dubbelmordet. Även denna gång är det tänkt att utredare från riksmordkommissionen ska delta i arbetet.

- Vi sparkar i gång igen den 1 september och kör fram till jul. Vi har väldigt många uppslag kvar som vi ska bearbeta. Vi kommer att använda oss av poliser från hela länet. Det kan handla om mellan 15 och 20 poliser som kommer att arbeta med ärendet, säger förundersökningsledaren.

Inte dyrast

Att utredningen kring dubbelmordet har kostat närmare 30 miljoner kronor innebär sannolikt att det är den mest kostsamma i östgötapolisens historia. Det finns dock exempel på andra utredningar runt om i landet som har kostat betydligt mer. Enligt Sveriges Radio uppgick till exempel kostnaden för utredningen kring serieskytten Peter Mangs i Malmö till 48 miljoner kronor. Utredningen om den så kallade Hagamannen, som begick flera våldtäkter i Umeå, beräknas ha kostat cirka 30 miljoner kronor.

En annan utredning som har slukat stora resurser – omkring 50 miljoner kronor –  är den kring den påstådde seriemördaren Thomas Quick.

Det finns dock en annan välkänd utredning som ur ekonomiskt perspektiv verkligen sticker ut: kostnaderna för Palmeutredningen beräknas till omkring en miljard kronor.

”Värt varenda krona”

Enligt Jan Staaf är det förenat med stora kostnader att bedriva en utredning som är så komplicerad som den kring dubbelmordet.

- 29 miljoner kronor är mycket pengar. Men det har varit värt vartenda öre. Det här är ett brott som vi verkligen vill klara upp. Det är ett så pass fasansfullt dåd och det skulle kunna hända igen.

Enligt förundersökningsledaren har det aldrig varit någon intern diskussion om hur mycket utredningen får kosta. 

- Våra högsta chefer har varit väldigt måna om att skjuta till resurser. Vi har i stort sett fått vad vi har önskat.