Gudrun Schyman håller homeparty. Idén är hennes egen, att komma dit folk vill om minst 25 stycken vill lyssna på henne och ordnar någonstans att vara.

Hon kallar det för homeparty, kanske lite på skoj, men här är det inte plastbyttor eller sexleksaker utan hårdför feminism som ska säljas in.

– Det här är sprunget ur en nödvändighet för jag har inte råd att hyra någon lokal, sade hon.

Artikelbild

Onsdagsförmiddagen tillbringade hon i Mjölby, sedan susade hon vidare för nya möten i Örebro och Stockholm.

Gensvaret, sedan hon gick ut med erbjudandet på sociala medier, har varit enormt. Mjölbymötet var det 137:e i sitt slag.

Från att ha tänkt begränsa sig till enbart kvällar ställer hon numera upp när helst på dagen. Hon skulle kunna hålla på dygnet om, istället har även andra inom Feministiskt initiativ börjat åka runt på samma vis, berättade Gudrun Schyman som också presenterade ett recept för hur partiet ska komma in i riksdagen.

För det första ska de hon besöker bli medlemmar i partiet. Sedan är det bara att värva 10 till att bli aktiva och bära ut valsedlar, så är mandaten i hamn, både inför EU-valet och riksdagsvalet.

Det lät ju enkelt.

– Ni är nu en del i det stora genombrottet. För nu menar vi allvar med att genomföra rättvisa löner och att arbeta mot sexism, rasism och homofobi.

Sedan följde en två timmars föreläsning där Gudrun Schyman ritade figurer på tavlan och kryddade sina budskap med klatschiga slogans, skämt och framför allt retorik.

Demokrati betyder att alla ska få vara med och bestämma, men vad händer om en del tycker de har rätt att bestämma mer?

Folk tycker olika om rättvisa. Ett riskkapitalistbolag vill ha höga vinster medan de anställda vill ha högre lön, nya maskiner och mindre stress.

– Pappa Metall går före mamma Kommunal, sade Gudrun Schyman och vill tillräckligt många så går det att ändra på det.

Det går inte att tiga ihjäl Sverigedemokraterna som är ett ideologiskt parti med rötterna i nazismen, fascismen och nationalismen, krafter hon sade sig vilja utmana.

– Det är skarpt läge nu. Det har vi sett nu i Malmö 8 mars och i Kärrtorp före jul.

Hon var rapp och övertygande. Mången politiker måtte väl ha önskat sig att få ett sådant draglok till sitt parti.

– Vi når många unga, också förstagångsväljare, även män, som inte vill hålla fast vid gamla könsroller.

Istället för blommor fick hon en skylt med budskap av Ödeshögsbon Sissela Wasén som sett till att just Mjölbymötet blev av. Medan sminkväskan gick runt som kollekthov sålde hon sin bok "100 feministbrev".