Den senaste valperioden har Miljöpartiet för första gången varit med och styrt Mjölby.

Det är inte helt lätt att få igenom sin politik, har Eric Westerberg fått erfara. En fråga partiet har drivit hårt är en köttfri veckodag i skolan. Responsen på det har gjort honom i viss mån frustrerad.

Motionen om en vegetarisk kost en dag i veckan var uppe på senaste sammanträdet för utbildningsnämnden.

Beslutet blev att alla skolor ska införa en vegetarisk dag på sikt, som det är nu finns det enbart på grund- och förskolorna. Men politikerna var inte överens om ens det. Emot var en Folkpartist, en Moderat och en Centerpartist, medan fyra Socialdemokrater, en Västerpartist och en Folkpartist var för. Sedan är det upp till kommunfullmäktige att faställa beslutet.

På en fullmäktigedebatt i våras anklagades Miljöpartiet för att vara passiv med att driva miljöfrågor, ett angrepp som aldrig besvarades.

Eric Westerberg var inte på plats då, men han håller med om att det är svårare att vara strikt ideologisk och samtidigt sitta i majoritet.

– Det är ett forum där vi också har ansvar för att saker fungerar på kort sikt, säger han.

När det gäller kommunens energi- och klimatplan finns mycket övrigt att önska, allt från inköp av kaffe till mest klimatvänliga alternativ vad gäller bilar, anser han.