Klockan 19 arrangerades manifestationer på uppåt 20 platser, bland annat i Hjo, Jönköping och Visingsö.

I Motala har det samlats mellan 150 och 200 personer vid Cykelmonumentet intill vattnet. Det är blåsigt, men en vackert orangefärgad solnedgång värmer tillsammans med den stora brinnande vedkasen som ställts fram. Kyrkans klockor ringer, ett par båtar på vattnet lyser upp med eldfacklor.

Mikael Lindgren är en av de som slutit upp. Under sina 22 år i stan har han aldrig varit med om så stor uppslutning i en fråga som berör motalaborna.

- Jag tycker det är skönt att så många engagerar sig. Det är inte bara folk från Naturskyddsföreningen här, jag känner igen många vanliga motalabor och politiker från olika partier. Känns som alla ställer upp på tanken att bevara Vättern.

Han tycker exempelvis det är konstigt att försvarsmakten vill utöka sina provskjutningar i sjön, på militäranläggningen i Brevik på västgötasidan.

- Jag förstår inte hur man kan skjuta ut bly i en av Sveriges renaste sjöar. Claes-Göran Österlund sa nyss i sitt tal att vattnet cirkulerar runt hela sjön på en månad. Varför gör vi det vi gör, när vi vet det vi vet?

Vad tror du manifestationen får för effekt?

- Svårt att säga. Viktigast är att vi får säga vår åsikt. Vi ska lämna över naturen till våra barn. Jag är så pass vuxen att jag har den tanken.

Läs mer i måndagens tidning.