Den 5 februari i år befann sig de tre männen, 41, 46 och 49 år gamla, i Motala. På en pizzeria lurade de en anställd att köpa tre mobiltelefoner av märket Iphone5, en Ipad och en bärbar dator.

Köparen betalade 7 300 kronor men i stället för elektronik överlämnade gärningsmännen en kartong fylld med mjöl och försvann.

Bluffen upptäcktes nästan omedelbart och en person följde efter trions bil och larmade polisen, som så småningom kunde gripa dem.

Artikelbild

| Kartongen med elektronik visade sig innehålla två påsar vetemjöl. Två pizzabagare i Motala och Kumla råkade ut för bedragarna innan de åkte fast.

På fredagen dömdes de tre männen av Linköpings tingsrätt. Samtliga fick villkorlig dom för bedrägeriet i Motala, samt ett likadant brott i Kumla samma dag. Även där lurades personal på en pizzeria.

Domen omfattar även förberedelse till bedrägeri, genom att männen haft bland annat pappkartonger, tejprullar, plastpåsar och en förfalskad faktura i sin bil. Enligt tingsrätten fungerade sakerna som hjälpmedel vid brott.