Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen som två kvinnor i bil, oberoende av varandra, observerade ett djur som båda bedömde som en varg.

Jane Brynolf från Lemunda är övertygad om att det var varg hon såg. Hon hade varit på kurs i Motala och körde förbi Djurkälla vid 21-tiden.

- Jag såg något som såg ut som en hund och började titta efter en matte. När strålkastaren träffade direkt såg jag tydligt i ansiktet att den såg ut precis som en varg. Den satt i diket. När jag närmade mig sprang den upp i skogen. Jag uppfattade att den var stor och hade en vacker, ullig päls.

- Jag hade vargfrossa när jag kom hem och var lite skakig, skrattar hon.

På Djurkälla Oxelgård upptäcktes tassavtryck i sanden i en hästhage. Viltspåraren Lasse Larsson kallades in.

- Spåren sträcker sig bara 15 meter, inte är tillräckligt för att avgöra om det är en varg. Vad storleken beträffar kan det vara det. Men man behöver följa spåret tre kilometer för att säga säkert, säger han.

En varg rör sig, till skillnad från en hund, rakt fram utan krumelurer och sparar på energin. Det behövs snö för att kunna säkerställa en sådan framfart.

Det har hänt förr att vargar följt Vättern söderut. Men när de kommer till befolkade trakter som Varamon vänder de. Närmaste vargrevir finns i Örebro län.