Vad gör den nya superdatorn?

- Den hjälper oss på många sätt. Framförallt får vi snabbare prognoser. Det är ju ingen nytta med att få väderprognosen för sent när vädret redan dragit förbi. Vi använder den också till att testa nya system för vädermodeller och jämföra observationer.

Är det en ny uppfinning?

Artikelbild

- Den är egentligen utvecklad av en gammal princip, så det är inget revolutionerande. När man har en nyare, bättre dator så går det snabbare, helt enkelt. Maskinen har samma komponenter som i en vanlig PC och samma system som vi tidigare använt, vilket gör den ganska lättarbetad.

Kan ni sitta och rulla tummarna nu när datorn gör jobbet?

- Nej, så är det inte. Det är mycket arbete med den här maskinen. Vi jobbar lika mycket, men kan presentera prognoser fortare. Vårt jobb har blivit mer kostnadseffektivt.

Vad är framtiden för väderprognoser?

- Det finns sameuropeiska projekt som vi hoppas ska ge avkastning. Det kommer nog nya versioner av den här superdatorn, så att vi kan erbjuda ännu mer detaljerade beskrivningar av hur värdet blir. Exaktare prognoser, kan man säga.

Nu är det fruntimmersvecka, ska det regna hela veckan?

- Jag har faktiskt inte kollat upp veckans prognos exakt, men det verkar bli så. Statistiskt sett är det ju den värsta veckan.

Är det därför du jobbar nu?

- Det är nog mer tillfälligheter att jag fick jobba fruntimmersveckan. Jag har inte specifikt bett om att få jobba den regnigaste veckan.

När ska man vara ledig om man vill ha sol?

- Allra mest sol är det i maj och juni. Men det är ju ganska osäkert att ta semester då, i år hade vi exempelvis snö i maj. Det blir ju inte lika varmt som senare under sommaren. Vill man ha sköna vattentemperaturer ska man vara ledig i juli och augusti.