– Man ska inte göra ingrepp man inte är utbildad för, säger Gunnar Kratz på Plastikakademin.
Oseriös plastikkirurgi tycks främst vara ett storstadsfenomen, och en klar majoritet av plastikkirurgin i Sverige utförs av etablerade och välutbildade plastikkirurger. Men att en hårdare reglering behövs råder det inget tvivel om, anser professor Gunnar Kratz, ordförande i Svensk plastikkirurgisk förening och verksam på Plastik-akademin i Linköping.
Som att lägga make-up
– En skolläkare som går i pension och vill få in lite snabba pengar kan sätta in bröstproteser, som det ser ut i dag. Och när det blir stor efterfrågan kommer det fler som inte är seriösa, säger han.
Samma sak gäller de så kallade injektionsbehandlingarna där ämnen som Botox och Restylane injiceras i kroppen.
– För 15 år sedan var det en medicinsk behandling. Nu blir såna skönhetsbehandlingar lite som att lägga en make-up, och till slut blir det inte sjukvårdspersonal som sköter det, säger Gunnar Kratz.
Laglös marknad
Även Östergötlands enda heltidspraktiserande kirurg för estetiska ingrepp, Pär Danielsson på Plastikhuset, välkomnar en ny lag.
– Det är jättebra. Det är laglös marknad, där vem som helst som anser sig vara estetisk kirurg kan operera. Det är bra med en sanering av marknaden. Vi får ta hand om många människor som inte är nöjda och lösa deras problem. Det är inte alltid så himla lätt, säger han.
Bra för de seriösa
Svensk plastikkirurgisk förening har varit remissinstans för Socialstyrelsens utredning, och har haft en del invändningar. Men ordförande Gunnar Kratz ser en hårdare reglering som enbart positivt för hans egen verksamhet.
– Allt som gör branschen mer seriös är bra för oss som är seriösa. För varje skandal som dyker upp i tidningarna sjunker förtroendet för plastikkirurgin i stort.