Lanemo konditori i Linköping tog hem segern och du kan smaka den redan i dag!

Det var grädde på kinden, sylt på fingrarna och marsipan på tänderna när juryn tog sig igenom tio finalistbakelser i Louise Aldenbrandts/Östgötamat och Paus gemensamma tävling "Estellebakelsen", den sockersöta tävlingen som fick länets bagare att börja klura.

Bakgrunden är den här: Napoleon har en. Liksom Gustav Adolf och kejsare Alexander den förste. Alla hjärtans dag har fått sin egen, liksom Halloween och Budapest. Självklart ska Sveriges färskaste lilla prinsessa också ha en egen bakelse här i länet. Särskilt som hon är utnämnd till Östergötlands hertiginna.

Artikelbild

Tio tävlande

16 tävlingsbidrag trillade in. Vid en första genomgång av de nedtecknade recepten och berättelserna valde juryn ut tio bidrag. Bagarna fick i uppgift att baka upp tio exemplar av sin bakelse och sedan hade juryn ett mastigt men njutningsfullt arbete med att smaka sig igenom skapelserna.

Fem kriterier bedömdes enligt en skala 1-5: Smak, utseende, råvarornas ursprung, bakelsens story och kommersiell gångbarhet

Koncentrationen gick att ta på när juryn i tre smågrupper tog sig an bakverken.

Artikelbild

| Så här ser den ut. Estellebakelsen.

Morot i bakelsen

Och sådant här undslapp jurymedlemmarna: Riktigt bra story. För sliskig. Kul överraskning i botten. För skör. God, men så här ska inte en bakelse se ut. Moussen är grynig. För många smaker. För få smaker. Härlig mandelbotten. Traditionell och trist. Lätt att sälja och baka i stora kvantiteter. För gräddig. Torr men god. Blåbärssockret bryter av fint mot den vita chokladen.

Artikelbild

Till slut enades juryn om en vinnare: bagaren och konditorn Julia Thörn på Lanemo konditori.

- Det känns förstås jättekul, säger Julia och tar en stor tugga av sin skapelse. Det var spännande att utgå från just lokala råvaror, det har jag aldrig tidigare gjort.

Att ägarna till Lanemos konditori, syskonen Anna och Ola Lanemo, gav uppdraget till just Julia var ingen slump. Hon har tidigare tagit fram flera bakelser och tårtor och är duktig på det estetiska, gör konditoriets handgjorda marsipan och har tävlat förr, både i SM och EM.

Vinnarens egna ord

Så här beskriver Julia hur Estellebakelsen föddes:

"Jag har gjort en bakelse där jag tänkt mycket på råvarornas bakgrund. Med rabarber och fläder från östgötska trädgårdar, grädde från östgötakor och choklad som representerar choklad från chokladfabriken i Ljungsbro. Jag har även något så ovanligt som morot i bakelsen i form av morotsmarmelad från Bleckenstad.

Men jag ville också få med prinsesstårtan på ett hörn, därav utseendet, och rosa måste den ju vara då den är till en prinsessa. Eftersom Estelle betyder stjärna ville jag göra en sådan på toppen, blå och gul, som de gula rapsfälten på östgötaslätten och blått som representerar Göta kanal.

Gul och blå är ju även Östergötlands flagga. Avslutningsvis lite kungligt glitter i guld."

Alla får baka

Förutom äran fick Julia ett diplom och 2 000 kronor av Östgötamat ekonomiska förening. Nu står det fritt för vem som vill att använda receptet, såväl för kommersiellt som hemmabruk.

Så nu, Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte, väntar vi bara på att du ska bli så stor att du kan smaka den. Eller kan vi kanske ordna en puréad variant att skicka till Haga?