Cirkus Cirkör ska gestalta Tomas Tranströmers dikt "Romanska bågar" och meningen med föreställningen är att besökarna ska få uppleva nya dimensioner av kyrkorummet, hur det talar till människans inre, där valv på valv öppnar sig oändligt.

Idén är kyrkoherden Torbjörn Ahlunds, som i sin tur presenterade den för Vadstenasonen Lars Wassrin, numera konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör.

- Vi kände igen oss i dikten. Vår idé bygger mycket­ på att göra det omöjliga möjligt och att människan inte ska begränsa sig själv. Man kan mer än man tror, säger Lars Wassrin.

Sammanlagt väntar fyra föreställningar i Klosterkyrkan, inklusive framträdandet under Birgittafesten.

Åtta artister ska medverka på bland annat trapets, trampolin, genom jonglering och akrobatik på slak lina.

Torbjörn Ahlund medger att det förts diskussioner huruvida det är passande med en akrobatisk föreställning i klosterkyrkan. Men han säger att reaktionerna varit positiva från både allmänhet och kyrkoråd.

- Dialogen mellan kyrkan och modern konstnärlighet är viktig och det här kommer att bli det häftigaste och härligaste som många varit med om.

Artisten Mattias Lindström från Cirkus Cirkör fanns på plats i klosterkyrkan under gårdagen för att fotograferas inför kommande arrangemang.

Att hoppa trampolin i ett heligt rum tillhör inte hans vanliga arbetsuppgifter. ­ Än mindre i en sal som har 16 meter i takhöjd.

- Det känns inspirerande att få göra en föreställning i den här miljön med allt det vackra runtomkring.