-- Jag slutar här när det är som roligast. Men jag kommer att sakna barnen.

Det säger Lena Axelsson. Hon är bibliotekarie i Skänninge, bosatt i Mjölby och blir i mitten på augusti ny kultur- och bibliotekschef i Vadstena.

Ville göra något nytt

Det där med barnen verkar vara värst. Lena Axelsson har lagt stor vikt vid barns och ungdomars läsintresse och läsvanor. Samarbetet med skolorna har varit nära, Skänninges lärare gratulerar till nya jobbet men verkar lite ledsna över att Lena "försvinner".

Lena Axelsson såg annonsen om Vadstenajobbet i Corren och fick impulsen att "göra något nytt".

Beredskapsjobb i början

-- Nu prövar jag, tänkte jag, och skickade min ansökan, berättar Lena. Och efter den sedvanliga proceduren i anställningsärenden stod hon först i ledet. I mitten på augusti får hon börja åka lite längre -- från Mjölby till Vadstena i stället för till Skänninge.

Som många andra kom Lena Axelsson in på yrkesbanan av diverse tillfälligheter. Det började som ett beredskapsjobb, efter gymnasiet, på biblioteket i Mjölby. Det fortsatte med vikariat, fast anställning men där-efter bibliotekshögskolan i Borås 1984--85.

Den färdiga bibliotekarien fick sin första tjänst i Motala.

Prioriterade barn och skola

Inriktningen på ett bib- liotek kan variera något från ort till ort.

-- Det kan skilja lite på vad som prioriteras. Man får anpassa sig efter önskemål och behov från bland annat vuxenstuderande. I Skänninge har jag prioriterat barn och skolan, förklarar Lena Axelsson.

Hon läser mycket, i varje fall periodvis, och inte enbart för jobbets skull. Det blir en hel del barn- och ungdomslitteratur.

-- När jag skall ha bokprat med barnen är det viktigt att ha läst det vi pratar om, konstaterar Lena.

Annars blir det gärna historiska romaner. Men mycket sällan deckare, erkänner hon.

Bredare perspektiv

Hur det nya jobbet och uppdraget i Vadstena skall formas är aningen tidigt att säga något om. Men att perspektivet breddas är uppenbart. Som kulturchef tar Lena Axelsson plats i kommunens centrala ledningsgrupp. Hon har trivts fint på biblioteken i Mjölby och Skänninge.

-- Men jag kommer att sakna barnen, säger hon.