- Vad bra, myser stallchef Marie Iggstedt när hon sjunker ned bakom ratten i minibussen som drar Vreta naturbruksgymnasiums hästtransport.

- Då har vi tre dräktiga ston av fem och föl som kommer i mars och april nästa år. Det blir perfekt för eleverna. Att vara med om fölning och vård av fölet ingår i utbildningen.

Ella står ensam i transporten för färd hem till de två andra stona på skolan som redan är konstaterat dräktiga. Chianti, det andra stoet som var med till Elisabeth Hembergs "mödravårdscentral" blir kvar. Hon ska semineras på nytt.

Artikelbild

Vi lämnar Haddebo bruk i Hjortkvarn, dess ekhagar som just idag visar upp sig i sin vackraste kostym. Genom de ljusgröna löven strilar förmiddagssolen, gräset är grönt som färsk bladsallad och bäcken rinner muntert genom hagarna. Chianti ser inte nämnvärt störd över att få stanna här.

Inte så lätt

Hon får gå med kompisarna i hagen. Den är omgärdad av rejäla rödmålade trästängsel som flyter genom den lätt kuperade terrängen. Här finns sedan en tid redan Feodora från Vreta naturbruksgymnasium. Inte heller hon är ännu dräktig.

Elisabeth Hemberg driver en av landets många seminstationer. Som veterinär har hon specialiserat sig på hästars fertilitet och tar emot omkring 20 ston per år för att se till att de blir dräktiga. Därutöver anlitas hon av ett par stuterier för samma jobb.

Artikelbild

Det kan låta lätt att få en häst dräktig, men i själva verket krävs för det mesta med Elisabeths egna ord:

- Tid, tålamod och en tjock plånbok.

Artikelbild
Hälften lever

Ibland kommer det hästägare med fina välmeriterade ston till Elisabeth. Stona har fått några år på nacken och kanske inte kan tävlas lika friskt längre. Då kommer hästägaren på att det kan vara kul att låta stoet få ett föl istället.

- Jag brukar berätta för dessa damer, det är oftast kvinnor, att få hästen dräktig efter en eller två inseminationer är som att en 45-åring plötsligt träffar en karl och blir gravid efter två eller tre gånger. Lycka till, säger jag.

Sanningen är att ungefär hälften av ston som insemineras föder ett levande föl.

- Det är alldeles för lite och jag har valt att fördjupa mig i att just hjälpa lågfertila ston att bli dräktiga.

Ett foster växer till

Ofta, berättar Elisabeth, misslyckas befruktningen därför att stoet har en infektion i livmodern. Det är inte alls ovanligt att ston drabbas av detta. En bakteriell infektion kan inte bara förhindra befruktningen, utan också skada fostret om stoet ändå blir dräktigt.

- Fostret kan tillbakabildas, det kan kastas (aborteras) eller så föds det i värsta fall med en infektion.

På Elisabeth Hembergs "mödravårdscentral" undersöks därför stona noggrant i samband med att de brunstar och ska insemineras. Hon tar både cellprov och bakterieprov. Skulle stoet lida av infektion behandlas den.

Töms på avföring

I morse körde vi mil efter mil genom skogen för att komma till Hjortkvarn som ligger precis på gränsen mellan Örebro och Östergötlands län. Marie körde lugnt på den slingrande vägen mellan Borensberg och Kumla för att inte oroa hästarna i transporten. Väl framme togs en i taget in i den lilla undersökningsspiltan i Elisabeths vackert renoverade stall.

Där tömmer hon först hästen på avföring, därefter för hon in ultraljudsdetektorn i analöppningen och för den över livmodern. På en datorskärm kan man följa detektorns väg över livmodern. Plötsligt dyker en svart kontur upp, en fosterblåsa. I Ellas blåsa ser man en liten vit kontur - här växer ett foster till. Det är bara 14 dagar sedan ägget befruktades, så konturen kan knappast kallas foster, mer ett ämne, men tydligt är att hon är dräktig.

Elisabeths gräns

Chiantis livmoder har ingen fosterblåsa. Istället har hon ett nytt ägg på gång. På äggets storlek kan Elisabeth avgöra hur nära brunst och ny insemination hon är. Chianti kommer att brunsta snart. Sperma från den utvalda hingsten måste beställas snabbt.

- Vi får be dem skicka den med tåget imorgon, konstaterar Elisabeth.

Vreta hästgymnasium har valt att betäcka fem ston i år. Ella, Jalusi och Kamomill är konstaterat dräktiga. Återstår Feodora som inte velat bli dräktig och Chianti.

Feodora har problem som gör att det är svårt att få henne dräktig och utmanar därför Elisabeths specialitet. Det är inte helt oomtvistat att hjälpa ston med låg fertilitet till dräktighet. I längden riskerar fruktsamheten hos många halvblod sjunka, de lågfertila stona kan nedärva den egenskapen till sina föl. Ja, det har redan hänt, bekräftar Elisabeth. Men det är en avvägning mellan att föra egenskapen god fertilitet och egenskapen god ridbarhet vidare till nästa generation.

- Alla får sätta sin gräns. Jag har satt den här men jag sysslar inte med embryo transfer. Det är att ha kakan och äta den.

Annan mamma får embryot

Embryo transfer innebär att ett embryo tas från ett sto och läggs för att utvecklas i ett annat. Detta används till exempel för att få föl efter aktiva tävlingshästar, som inte ges tid att vara mödrar.

Elisabeth berättar också att inom aveln av fullblod är semination förbjudet. Där betäcks stona naturligt av hingstar.

- Det är klart att det ger bättre förutsättningar. Tillgång till hingsten när stoet är som mest mottagligt och stoet får hela dosen av nyproducerad sperma.