Fotboll har varit hennes passion, även om det egna spelandet varit sporadiskt. Först i Smedby och sedan i Assyriska. Det var först när hon blev rekommenderad att gå en domarutbildning som det klickade.

–  Jag hade tänkt på att döma tidigare. Jag älskar fotboll, har alltid gjort det. Men nu fick jag nya kollegor och utbildningen var jätterolig. Jag tror jag passar som domare, tycker om att bestämma, säger Patricia och skrattar lite.

Att Assyriska tvingats lägga ned sitt damlag gjorde beslutet lite lättare.

Nu får hon chans att vara nära fotbollen, i en naturlig roll.

– Roligast är när man dömer i ett team och jobbar tillsammans, säger 17-åringen som pluggar på De Geer-gymnasiet.

Knepigast är offside då hon dömer ensam.

– Domare ska ha koll på allt och alla, men jag kan aldrig döma på det jag inte ser, säger Patricia som har två-tre matcher i veckan när serierna är igång.

Synen på fotboll har förändrats.

– Förr lade jag inte ens märke till domaren när jag såg matcher. Nu kollar jag bara vad de gör och olika situationer.

Kan du tänka dig att satsa fullt ut på dömandet?

– Ja, det tror jag. Kan jag så ska jag ta den chansen.

Hon har fått mycket beröm från tränare, spelare och domarkontrollanter. Även från Östergötlands FF har Patricia fått lovord efter sin korta karriär. Samtidigt har hon fått känna på utsattheten som alla andra kollegor efter bara två säsonger.

Under en cup i fjol med småpojkar skrek en förälder "Byt ut domarjäveln".

– Jag blev förbannad. Jag bröt matchen, gick ut till sidlinjen och bad honom att "lägga ned och ta ditt pick och pack och gå härifrån" och han gjorde det.

Men ibland kan det mentala spel som ledare utsätter domare för slentrianmässigt för att vinna fördelar, krypa innanför skalet.

– Pojkar är lite sådär, speciellt när en tjej dömer. De vill inte riktigt acceptera det. Även ledare, när man möts av "ska du döma?" då man kommer till matchen. Det var för någon vecka sedan då jag började gråta när jag satt ensam i domarrummet efteråt. Jag tycker ändå jag hade gjort en bra match och fick positivt snack, men ändå var det jobbigt.

Patricia går på linjen i division 1 damer och 5 herrar. Dömer division 3 damer samt flickor 19. När hon är huvuddomare brukar hon lägga ribban ganska lågt i inledningen av matchen.

– Då ser man om de bara vill lägga frisparkar eller vill spela fotboll. Efter första halvlek så vet man, säger domaren som älskar sin sport.