Spännande nyförvärv, stark försäsong och ett bra 2016 i ryggen – det såg lovande ut för ÅFF inför premiärmötet med tippade mittenlaget IFK Värnamo på Finnvedsvallen.

Men det började illa och slutade med en svidande storförlust. Det blev 0–4 (0–2) och då ska ni veta att det var så illa som det låter.

Om inte värre.

Artikelbild

Kalla det för kollektiv kollaps, eller vad ni vill.

Hemmalaget hade allt det som gästerna inte hade och ÅFF svarade förmodligen för säsongens bottennapp direkt i premiären. Pär Cederqvist, välbekant på Kopparvallen, ledde Värnamo och visade vägen som kapten.

Det syntes per omgående att det var en alldeles för passiv start med mycket tveksamhet. Spelades det inte kort och ineffektivt i sidled blev det längre "lycka till-bollar" och det gav inget konstruktivt framåt.

Hemmalaget var piggare och tog också ledningen när Petar Petrovic ur halvdan vinkel satte bollen mellan benen på Gustav Jansson efter ett bra anfall. Klart välförtjänt med tanke på hur det sett ut så långt.

Strax före paus åkte ÅFF på nästa kalldusch. Det såg ut som om Jens Jakobssons glidtackling på Victor Nilsson var på bollen, men hemmabacken föll och domaren Antti Kanerva pekade på straffpunkten.

Pär Cederqvist satte säkert bollen utan chans för Jansson.

Blytungt för gästerna som i det läget faktiskt hittat in i matchen och till och med kunde ha varit i ledning. Emil Bellander lyckades med att skjuta i ribban från nära håll och strax senare frispelades Jon Birkfeldt i straffområdet, men skottet täcktes undan till hörna.

Alla som trodde att ÅFF skulle resa sig och komma närmare efter paus trodde fel. Det blev visserligen "bara" två insläppta mål till (först Cederqvist, sedan Petrovic), men det kunde lätt ha varit ytterligare några. Chanser saknades inte och ovannämnde Jansson tvingades till flera vassa parader.

Mot slutet blev också sena nyförvärvet Isac Lidberg, som kom in strax efter paus, utvisad. Han gick vårdslöst in i en duell och efter ytterligare tjafs fick han dubbla gula kort.

Det enda positiva för ÅFF?

Det är 29 matcher kvar – och det kan omöjligen bli sämre.