- Det här ska inte ses som någon panikvärvning, absolut inte. Det är kille som kom tidigt in i bilden, men där processen att få hit honom varit jättelång, säger sportchefen Mats Karlsson till Corren.

26-åringen spelade 2005 final i U20-VM mot Argentina. Därefter har han bland annat spelat tillsammans med ÅFF-mittfältaren Mohammed Abubakari i holländska Feyenoord och även gjort en sejour i belgiska Westerloo.

Den senaste tiden har Owoeri spelat i hemlandet Nigeria och i Egypten och även deltagit i afrikanska Champions league.

- Grunden till det hela är hans vänskap med vår spelare Mohammed Abubakari. De bodde tillsammans under tiden i Feyenoord och Mommo har rekommenderat honom starkt. Sedan har vi förstås kollat upp honom på andra sätt, säger Mats Karlsson.

Owoeri var faktiskt med i Nigerias "inledande" VM-trupp inför VM i Sydafrika 2010, men föll bort i en av gallringarna. Han spelade dock en rad "B-landskamper"/vänskapslandskamper inför mästerskapet.

- Vi hade kontakt med Lasse Lagerbäck som coachade Nigeria i VM, men när han kom ner dit hade Owoeri redan blivit bortgallrad. Lasse såg dock flera matcher med den gruppen av spelare och han sa att de spelarna höll en hög nivå, även om han inte mindes Owoeri specifikt.

De sista visumdetaljerna löstes under tidiga fredagen och anfallaren satte sig direkt på ett plan till Sverige dit han anlände under sena fredagskvällen. Men det var ytterst nära att det inte visumfrågan hann lösa sig och Owoeri satt på ett hotell och väntade i sju dagar innan det kom ett positivt svar under fredagen.

- Han har visat att han verkligen vill hit och han verkar också vara en härlig person. Han satt och skrattade och log i fyra mil från Linköping till Åtvidaberg när jag hämtade honom, och att han passar in i gruppen är nog så viktigt, säger Mats Karlsson.

Vad är han för spelartyp?

- Hans spetsegenskap är snabbheten. Han sa, har vi bara någon som kan slå passningarna till mig lovar jag att jag springer ifrån min back ...

När kan han debutera?

- Han har spelat träningsmatcher och tränat regelbundet i Nigeria, men är förmodligen inte i samma fas som oss redan nu. Vi får ha lite tålamod här i början och ge honom en månad att komma igång ordentligt. Sedan tar det sju dagar efter registreringen (på tisdag) innan han blir spelklar och därför är han alltså inte med mot Gefle (premiären på måndag) eller Malmö i alla fall.

Owoeri går som "Bosman" till ÅFF och kontraktet är skrivet fram till sommaren - till att börja med.

- Ambitionen från båda parter är dock att det ska förlängas om vi är nöjda, vilket vi förstås vi hoppas att vi ska bli, säger Mats Karlsson.

Kan det bli aktuellt att låna ut någon av era andra fyra anfallare?

- Ja, det kan bli så, men det är ingen process som är igång. Vi ska ta dock diskussionen med någon av spelarna så får vi se. Det måste ju bli snabba ryck i så fall.

Enligt vad Corren erfar har flera klubbar visat intresse av att låna Mattias Mete.