Det kallas för inkilning och förekommer i olika grader inom de flesta elitlag. Tanken är att laget ska lära känna varandra och komma varandra närmare. Men enligt Robin Bornehav handlade träningslägret på Cypern 2008 med Åtvidabergs fotbollsförening till största del om förnedring.

I en krönika i skoltidningen Bonasignalen (extern länk), utgiven av Bona folkhögskola, berättar han om sin upplevelse som 17-åring. Hela veckan fick de sex nykomlingarna bära en kyckling runt halsen och fjädrar på huvudet. Förutom att de när som helst skulle kunna återge nio budmeningar utantill väntade ett publikt framträdande inför resten av laget.

Blev överrumplade

Artikelbild

Så här berättar en annan spelare, som har deltagit i flera av ÅFF:s årliga träningsläger. Han vill dock inte gå ut med sitt namn.

– Det kunde knacka på dörren utan förvarning och man skulle rabbla budmeningar med en rakapparat mot håret. Började man stamma rök ett ögonbryn. Jag fick mitt ögonbryn avrakat.

Enligt honom gick det 15 minuter långa framträdandet enbart ut på att göra sig själv till åtlöje.

– Det var det värsta som finns. Alla som satt därinne gjorde allt i sin makt för att du ska känna dig så liten som möjligt. För vissa var det ett helvete. En kille fick tårar i ögonen, då är det inte rätt.

Artikelbild

| Robin Bornehag Inkilning i ÅFF Foto Pia Molin

”Liknar Lundsberg”

När Corren träffar Robin Bornehav, numera spelare i Motala AIF, påpekar han noga att han varken vill skada ÅFF eller framstå som ett offer. Istället vill han berätta om vad som sker under inkilningen bakom idrottens slutna dörrar.

Artikelbild

– Flera år efteråt tänkte jag ”vad hände egentligen?” Någonstans finns det en likhet med Lundsberg även om det inte var aga, säger han.

Robin Bornehav berättar hur han väcktes och endast iförd kalsonger beordrades att utföra aktiviteter. Annars väntade olika straff.

– Man levde under ständig press. Man ska må skit en vecka. Det är så det funkar, säger Robin Bornehav.

Något tvång förekom inte under framträdandet, men de yngre killarna hade hört andras berättelser och visste vad de förväntades göra. Under en halvtimme åt därför Robin Bornehav och hans kamrat banan på scenen tills de kräktes, kastade tårta på varandras könsorgan och avslutade med att raka av allt Robins kroppshår.

Ingen av åhörarna stoppade det som skedde utan ropade istället gång på gång hur ”sämst” de var.

De forna ÅFF-spelarna påpekar båda två hur svårt det var att försöka prestera på planen under veckan.