– Det gäller att orka och att vara löpstarka, säger Andreas Thomsson.

Han stod i Kopparvallens inre, hälsade på spelare, ledare och andra som bara ville säga välkommen tillbaka.

Andreas Thomsson fick inte förlängt kontrakt 2012. Nu, två år senare, är han tillbaka i ÅFF. Nu som assisterande tränare.

Artikelbild

| Laddad. Andreas Thomsson

Och ölänningen såg bekväm ut i rollen. Han känner många av spelarna sedan tidigare.

– Det finns mycket energi. Mycket av folket runtomkring är kvar också. Det är kul, säger Andreas Thomsson.

Det har varit en turbulent november vid sidan av plan. Men i förra veckan fick ÅFF elitlicensen beviljad och de sportsliga frågorna börjar få allt större fokus.

I går sparkade Andreas Thomsson igång säsongen 2015. ÅFF tränar nu tre veckor framöver, sex pass i veckan, med lediga helger. Stort fokus ligger på fysträningen där Thomsson har en del nya idéer.

– Alla behöver, eller ska, inte köra likadant. Vi kommer jobbar mer med att "pointa"fysen mer i olika grupper, individualisera det mer. Det blir en utveckling och förhoppningsvis förbättring, säger Andreas Thomsson.

Du har varit borta från klubben i två år, såg du skillnad på ÅFF 2012 jämfört med 2014?

– De har varit mer stabila på något sätt. Kanske inte någon speciell särprägel på laget, men lite bättre och mer stabila.

ÅFF har redan tappat tunga spelare som Daniel Sjölund (tränade dock i går, har kontrakt året ut), Tom Pettersson och Mohammed Abubakari. Ricardo Santos är väldigt nära en proffsflytt utomlands. ÅFF kommer att banta truppen och siktar, enligt sportchefen Mats Karlsson, på en trupp med 18 utespelare och två målvakter.

Enligt Andreas Thomsson ligger fokus på att hitta central mittfältare, som är lite mer fysisk i sin spelstil, och en forward. Men innan en ny huvudtränare är på plats blir det nog inga nya spelare klara.

Som vi berättat tidigare pratas det om tre tränarspår, där Helsingborgs Roar Hansen, enligt Correns uppgifter, är högst upp på listan.

Andreas Thomsson bekräftar att han har haft kontakt med sin tilltänkta kollega.

– Jo, så är det. Det är en "han" i alla fall, så mycket kan jag säga. Vi får se, förhoppningsvis löser det sig snart, men det är juridik som andra får sköta, säger Andreas Thomsson.

På träningen i går fanns Kristian Bergström, som inte skrivit på ett nytt kontrakt, på plats. Hampus Holmgren och Petter Gustafsson är inte med i full fotbollsträning.