Sporten berättade för några dagar sedan om Linköpings nya storsatsning inom herrfotbollen där division 1-laget Linköping City och AFK Linköping i division 2 går samman och bildar en organisation. En av nyheterna blir att fyra ungdomslag, U16, U17, U19 och U21, kommer att spela i Citys namn. U21-laget är på gång att få en plats i superettan, City har lämnat in en ansökan och väntar på svar från förbundet. Blir det så kommer AFK Linköpings A-lag i division 2 av allt att döma att försvinna, enligt Tuncay Yksel.

– Klart att det bästa vore att både behålla AFK och starta upp ett U21-lag, men det är framför allt en ekonomisk fråga. Man måste vara realistisk. Frågar du mig så vill jag hellre lägga pengarna på våra ungdomar – men jag kan inte i dagsläget ge ett klart svar på vilken väg vi kommer att gå, säger Tuncay Yksel.

LÄS OCKSÅ: Citys trotjänare gör comeback

Under onsdagskvällen ordnades ett möte med AFK:s U17-lag där det informerades om de nya planerna. Över 30 spelare var på plats och fick lyssna på hur det är tänkt att fungera i framtiden.

– Vi har en klar bild av hur vi vill att det ska se ut. Det kändes som om de flesta såg fram emot det här, säger Tuncay Yksel.

Han fortsätter:

– Att ha en ungdomsverksamhet i City är något vi brunnit för men aldrig kunnat ha eftersom vi inte orkat med det. Nu slår vi ihop två bra saker där vi har vår elitverksamhet och AFK kommer in med all sin kunskap om ungdomsfotbollen. Vi kommer att bygga ett starkt ungdomsutskott i City där flera tränare och ledare ska finnas med. Vi vill ge spelarna de bästa förutsättningarna som finns, säger Tuncay Yksel.

LÄS OCKSÅ: Arenanamnet kan säljas ut

Det är redan klart att Fredrik Jonasson, som idag är ungdomsansvarig i AFK Linköping, får samma roll i den nya satsningen. Stommen i U17 och U19-lagen kommer att vara AFK:s nuvarande U17-lag som i dagsläget innehåller cirka 40 spelare. För att få spelare till U16-laget kommer det inom en snar framtid att bjudas in till provspel.

Han är tydlig med att den nya satsningen kommer vara fokuserad på ett elittänk, inte på breddverksamhet. Lovande ungdomar ska få chansen att gradvis spela sig uppåt mot en plats i A-laget.

– Tanken är att alla lag i föreningen ska spela på samma sätt, ända från U16 upp till A-lag, säger Tuncay Yksel.