– Målet är att ta medalj.

Ett drömscenario eller en realistisk målsättning?

– En dröm som ska kunna bli realistisk under säsongen, säger han och ler.

Artikelbild

| Förra året gjorde Albin Nordh debut i SM, hemma i Linköping, men tvingades bryta på andra dagens första sträcka.

Ute i garaget håller hans pappa Fredrik och några till på att färdigställa bilen, en Renault Twingo R2, inför säsongens första test. Nästa helg är det sen SM-premiär i snörika Vännäs, cirka 90 mil hemifrån enkel resa.

Under tiden sätter vi oss ner med Albin och hans nya kartläsare Linn Karlsson, klubbkompisar i Ydre MK.

För Linn, som senast åkt med sonen Kevin i hans tävlingar i ungdomsrally, blir det här den första SM-tävlingen någonsin.

– Det är jättestort, säger hon. Dessutom har jag aldrig åkte ett vinterrally innan så det blir två premiärer på en och samma gång.

Som kartläsare i Ydre MK har hon haft en bra läromästare, kanske den bästa, i klubbkompisen Emil Axelsson. Axelsson har åkt ett otal VM- och SM-tävlingar och har stor rutin.

– Han är en stor källa till inspiration och absolut den som fick in mig på det här. Han har väldigt mycket kunskap som han gärna delar med sig av.

Om det blir en hel SM-säsong för Linn tillsammans med Albin återstår att se. Tävlingen i Vännäs blir deras första tillsammans, därefter utvärderar man samarbetet för att se om det ska fortsätta.

En viktig del i förberedelserna sker till helgen då man åker en bit norrut för att testköra bilen för första gången i år.

Albin berättar:

– Vi har haft hela bilen nerplockad för att laga och rikta lite. Det gick lite hårt några tävlingar förra säsongen och nu när allt varit nerplockat måste vi känna på allt för att få till inställningar på bland annat stötdämpare som vi vill ha det.

Han går ut tufft i sin målsättning första säsongen i JSM och säger att han siktar på medalj.

– Jag tycker att den kapaciteten finns. Sen gäller det förstås att se till att ta bilen i mål varje tävling för att alltid få med poäng hem.

Han gjorde sin debut i SM förra säsongen, på hemmatävlingen i Linköping i september. Men då tog det stopp en halv sträcka in på andra dagen, något som inte får ske nu.

– Nu ska vi hålla oss på vägen och komma helskinnade från tävlingen. Men för den skull tänker jag inte åka sakta, jag kommer ladda på för att prestera bra tider.

Förra veckan blev han också uttagen i Utvecklingslandslaget, som en av fem talangfulla förare i landet.

– Vad det innebär exakt vet jag inte riktigt, men vi kommer få stöd och hjälp från förbundet på olika sätt och det känns väldigt bra.

För målet, säger Albin, är att senare komma ut och köra utomlands.

– Jag är lite sugen på asfalt och det finns en serie i Tyskland som är väldigt stor. Men nu är det SM som gäller och fullt fokus på det.