OS-hoppets vapen – gamla skidor

Konstsnön är en av de stora utmaningarna för alpinåkarna i OS. Kristoffer Jakobsen – sjua på OS för fyra år sedan – har dock haft ett hemligt vapen att ta till. –Vi har kvar skidorna från Pyeongchang, i fall att, säger han.

Kristoffer Jakobsen efter andraplatsen i världscupen i Val d'Isère i december. Arkivbild.

Kristoffer Jakobsen efter andraplatsen i världscupen i Val d'Isère i december. Arkivbild.

Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Alpint2022-02-15 13:29

Vinter-OS avgörs i en extremt torr del av Kina, i utkanterna av Gobiöknen.

Mot förmodan kom det under måndagen större mängder snö – men det är annars ett undantag.

I stället har OS-arrangörerna redan från början varit på det klara med att det är konstsnö som måste till för att tävlingarna ska kunna bli av.

Jättemycket konstsnö.

Exempelvis hade det i början av OS gått åt 360 000 ton vatten enbart för att skapa snön i det så kallade Guyangshu-området, där backhoppningen, längdskidorna och skidskyttet avgörs.

Även föregångarna, vinter-OS i Pyeongchang 2018, Sotji 2014 och Vancouver 2010 behövde i hög grad hålla snökanonerna i gång för att OS skulle kunna bli av.

Men i Peking är det för första gången närmare 100 procent tillverkad snö på arenorna.

Den låga luftfuktigheten bidrar också till att förhållandena i Yanqing, där de alpina grenarna körs, är ovana för åkarna

– Det är en himla omställning så klart. Det är ett annat typ av underlag än vad vi är vana vid i Europa, säger Kristoffer Jakobsen.

Hector optimistisk

Det svenska landslaget har dock på förhand kunnat få en del tips av Erik Hansson, normalt sett verksam i Åre, som är snöchef under OS. Sett till den svenska starten på OS finns också lovande signaler.

Sara Hector, guldmedaljör i storslalom, bjöd på ett förhandstips efter sin urkörning i slalom i förra veckan.

– Mina skidor har fungerat sjukt bra. Och det kommer att passa "Krille" också, jag vet hur han åker. Det är en bra snö för honom, sade hon.

Kristoffer Jakobsen själv ser stora likheter med underlaget i Pyeongchang för fyra år sedan, där André Myhrer tog slalomguldet och han själv blev sjua.

– Alla höll på att strula, men för mig stämde det ganska snabbt, säger Kristoffer Jakobsen.

Och det är där skidparet från Sydkorea kommer in. Att de skulle komma till användning i Yangqing har hela tiden varit högst tveksamt.

Men det skadar ju inte att ha en reservplan.

– Det har hänt mycket, men man vet ju aldrig. Man går ju olika vägar och bara för att materialet är nytt är det inte alltid bättre. Men min serviceman har koll på allt, sade Kristoffer Jakobsen inför OS-resan.

Väl på plats, och efter de inledande grenarna, är svensken dock förvånad över att snön tycks vara lite mer lättåkt än väntat.

– Jag upplever att jag kanske har mindre problem än andra har. Men samtidigt har det känts som att snön varit mer förlåtande, att åkare som vanliga fall är längre efter har varit lite närmare, säger han.

"Min nemesis"

Nu är ju den kinesiska snön tyvärr inte det enda bekymret inför onsdagens slalom, medger Kristoffer Jakobsen.

Svensken har i vinter visserligen varit på pallen i alla slalomtävlingar där han lyckats hålla sig kvar i banan i två åk (två i världscupen och en inbjudningstävling).

Men det har blivit fyra urkörningar i rad inför OS, senast i Schladming där han ledde efter första åket.

– Det har varit lite min nemesis den här säsongen, att det har varit mycket grenslingar, säger han.

– Men min största största målsättning är att våga riskera att både vinna och förlora en medalj. Nivån är ju där. Sedan gäller det att man vågar ge sig själv chansen.

Kristoffer Jakobsen. Arkivbild.
Kristoffer Jakobsen. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!