Den anmärkningsvärda historien har berört många och fortsätter att skapa ringar på vattnet. I sitt första domaruppdrag i de yngre ungdomsserierna blev 15-åriga Amanda Landelius utskälld av vuxna, samt till sist avplockad som domare av det andra lagets ledare.

Freddy Engström har läst om händelsen och känner sig bedrövad.

– Jag vet knappt hur jag ska kommentera det. Man önskar ju att någon hade stått på hennes sida under matchen. Det positiva är att det bildas opinion nu och man får ju hoppas att vissa reflekterar i efterhand hur de betedde sig.

Artikelbild

– Om vi har gjort om så att ungdomsfotboll ska vara utbildande, då måste man väl också acceptera att domarna också är under utbildning? Sen kan jag tycka att det är konstigt att hemmalaget inte har någon på plats för att stötta henne. Ett lag kan ha fyra–fem ledare på en match men domaren är nästan alltid ensam. Man borde avsätta någon för att ta lite ansvar och snacka med domaren, skicka över en vattenflaska eller vad som helst. Ett stöd i alla fall, säger Engström.

Hur vanligt är det med såna här incidenter?

– Vad gäller tjejer så känner jag i alla fall till fem fall från Östergötland under mina år där de har avbrutit sin karriär på grund av en dålig upplevelse. Det är ungdomar alltså, de flesta som går vår utbildning är 14–18 år. Det kanske är lika många killar men eftersom tjejerna är färre märks det tydligare när vi tappar dem.

Freddy Engström, i sin roll som ordförande i Östergötlands Fotbollsförbunds domarkommitté, gör i alla fall vad han kan för att stötta Amanda. Under torsdagen bjöd han in henne till den damallsvenska matchen LFC–Piteå den 28 juli.

Artikelbild

– Hon lät jättesugen och skulle bara kolla om datumet passar. Det kommer bli proffsdomare på den matchen och hon ska få vara med teamet och se hur de jobbar. LFC har också reagerat över det här och de skulle eventuellt kontakta henne också.

Freddy Engström kan också konstatera att Amanda Landelius, trots allt, inte har vänt domarlivet ryggen totalt.

– Jag frågade henne om hon hade någon mer match på gång och det har hon. I så fall ska vi skicka någon för att stötta henne. Det kan vara att man coachar innan och i halvtid och berättar vad hon ska tänka på.

– När jag pratade med henne lät hon vid hyfsat gott mod i alla fall. Hon var ledsen men jag tror hon kommer gå stärkt ur det här så småningom.