Nykomlingen inleder borta mot Farsta på lördag i det som är klubbens första säsong någonsin i division 1. Ledberg gick fram som en maskin i division 2 förra säsongen och vann serien överlägset mot idel östgötalag.

Nu väntar något helt annat.

– Misstagen kommer märkas mer, man kommer inte undan lika lätt om man tappar boll, säger Erik Hallin.

Nyckelspelaren Dennis Svensson fyller i:

– Motståndarna har en spelidé på ett helt annat sätt än i tvåan. Vi tränade klart mest av alla lag förra säsongen och det märktes ofta i matcherna eftersom vi orkade mer och var starkare i slutskedet. Det blev liksom aldrig några frågetecken, vi vann även om vi spelade dåligt. Det kommer bli annorlunda nu.

SSL-meriterade Dennis Svensson kom till Ledberg inför förra säsongen och har med sin rutin varit till stor hjälp för det i övrigt ganska unga laget.

– När jag själv kom upp i SSL med Jönköping var det en del spelare som såg ner på oss yngre. Så vill jag inte att det ska vara här, jag försöker pusha på och lära de unga spelarna det jag kan. Man märker att de växer då, säger Dennis Svensson.

Tränarduon Mattias Trinks/Erik Hallin har jobbat hårt med att skapa en tydlig spelidé och få till en röd tråd – alla ska veta vad de ska göra i matcherna. Försäsongsmatcherna har flutit på bra, speciellt turneringen i Hässleholm för några veckor sedan gav flera bra svar och var en nyttig erfarenhet för många av de spelare som aldrig har spelat högre än division 2.

– Vi mötte flera division 1-lag och lärde oss väldigt mycket. Vi fick fyra tuffa matcher på en helg, säger Erik Hallin.

Juniorlandslagsmannen Philip Fox har dubbellicens och kommer att spela en del matcher med Norrköpingslaget Åby i allsvenskan. Linus Linder (licens även hos Berg) och Tobias Claesson (Rimforsa) är två andra spelare som inte kommer spela samtliga matcher under säsongen. Backsidan har sett aningen tunn ut i Ledberg, men strax före seriestart gjorde man klart med Filip Storm från Linköpings FBC.

– Ärligt talat är jag inte ett dugg orolig. Vi kommer att klara av matcherna även om vi har några borta, säger Erik Hallin.

I serien spelar också Linköping innebandys andralag FBC, som tappat en del tongivande spelare och har en mycket ung trupp. Redan till nästa helg blir det Linköpingsderby när Ledberg och FBC möts i Campushallen.

– Det kommer bli en häftig match, säger sportchefen Fredrik Hemmingberg.