"Är det mediaprogrammet i Säffle som producerar OS?"

OS-produktionen är skandalöst dålig, men visst finns det glädjeämnen kring spelen. Jessica Almenäs gör till exempel dundersuccé som programledare, tycker Claes Nilsson.

Jessica Almenäs är grym, liksom Nils van der Poel. Linköpingskillen Petter Barrling har tuffa förutsättningar som kommentator. Iivo Niskanen ser ju alltid sliten ut.

Jessica Almenäs är grym, liksom Nils van der Poel. Linköpingskillen Petter Barrling har tuffa förutsättningar som kommentator. Iivo Niskanen ser ju alltid sliten ut.

Foto: Kollage/Bildbyrån

Sport2022-02-14 12:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem är ansvarig för bilderna som kablas ut från OS-dramatiken i Peking? Är det elever på mediaprogrammet i Säffle som fått chansen? Nej, det är det troligen inte. De hade gjort det bra mycket bättre än haveriet vi får bevittna från Kina.

Tänk att det under ett olympiskt spel 2022 inte går att se sina favoritåkare lite oftare. Det fungerade ju uppenbarligen att klippa in samtliga svenska insatser på friidrottsarenan under sommar-OS. Varför går det inte nu att få några extra kameror i skidspåren?

Jens Burman och William Poromaa var efter en snabb bild från start i distansloppet som uppslukade från jordens yta. Martin Ponsiluomas bakdel sågs eventuellt lite kort när han gick i mål i skidskyttet, annars valde producenten att fokusera på den sterila stadion som känns lika inbjudande som novembertävlingarna i finska Ruka. 

Det blåser en del kring de svenska kommentatorerna – Linköpingssonen Petter Barrling och kollegan Peter Larsson får känna på sociala mediers kraft och den skitstorm som blir när någon råkar säga fel namn på en skidåkande ryss eller tycker att Iivo Niskanen ser sliten ut (här tycker alla besserwissers att man bör veta att Niskanen ALLTID ser sliten ut).

En sak ska ni veta: Discoverys kommentatorer har inget lätt jobb. Den usla produktionen rår de inte för, inte heller att många med kort varsel tvingades stanna hemma och kommentera från Stockholm. Alla intryck som går att förmedla till tv-tittarna när man är på plats försvinner och går inte att skapa i en burkig studio.  

Jag kan annars tycka att längdexperten Peter Larsson och alpina diton Hans Olsson borde lyssnat på det första råd som uttalas till nybakade experter: "Prata inte för mycket". Det är svårt att hålla igen i sin iver att få förmedla all den kunskap man sitter på, men ibland är det faktiskt bäst att låta tystnaden få utrymme.

Bästa svensk under OS? I skarp konkurrens med Nils van der Poel gör Jessica Almenäs dundersuccé. Hennes kvällsmagasin är en perfekt blandning av allvar och skratt som fångar upp dagens händelser på ett mycket aptitligt vis. Starka fyra plus, med en vassare sidekick än Patrik Ekwall hade det blivit full pott. 

Ni som missade Almenäs intervju med en nyss hemkommen skridskokung från Trollhättan gör bäst i att leta upp den i efterhand. Lysande samtal!

Kvällsmagasinet funkar fint, men varför det eviga studiotuggandet när det faktiskt finns direktsänd idrott att titta på? Försnack, mellansnack, eftersnack. Jesper Nelins 56:e-plats ska analyseras in i minsta detalj utan att man kommer längre än att han "hade en dålig dag på vallen" eller att "farten i spåret var för långsam". Samtidigt pågår det curling, shorttrack och snowboardcross – jag är tacksam för att Eurosport finns på min tv. Här väljer man liveidrott framför prat.

Det är inte svårt att förstå att Discovery gärna vill ha in sina tittare på plustjänsten som innebär ytterligare ett abonnemang att lägga pengar på. Det är en utveckling vi inte kommer att kunna hejda, men att marknadsföra linjära kanal 9 som en OS-kanal tycker jag är väl magstarkt. När det var riktigt skarpt läge i förra veckan, skidskytte och skridsko på samma gång, fungerade det bra. Men oftast prioriteras amerikanska dussinserier om mat framför en svensk curlingmatch eller hockey.

Det tycker jag är riktigt svagt.