Är hårt bröd nyttigare?

Ställ kost- och träningsfrågor till Correns experter. Mejla till sporten@corren.se.

Sport2013-05-01 13:12

Hur mycket nyttigare är det med hårt bröd än mjukt?

Gunilla Lindeberg: Hej! Intressant fråga; och en fråga som också förutsätter att hårt bröd är nyttigare än mjukt vilket inte är så självklart. Att knäckebröd ofta uppfattas som nyttigare kan ju helt enkelt vara att det är torrt och känns en gnutta mer asketiskt ...

Men det beror som vanligt också på vad man är ute efter. En knäcke innehåller ungefär hälften så mycket energi/kcal som en mjuk macka. Tränar du mycket och hårt kanske du vill ha extra kalorier och om du i stället vill minska i vikt kanske du vill spara in på dem.

Det traditionella knäckebrödet är bakat på rent rågmjöl som innehåller mycket fibrer medan olika ljusa sorter innehåller mindre av den varan. Mjukt så kallat rågbröd bakas ofta på rågsikt. Och rågsikt är mer vetemjöl än rågmjöl –  fördelningen brukar vara 60/40. Ett riktigt typ dansk rågbröd är bakat på rent rågmjöl och med hela korn i är välfyllt med nyttigheter. Och kornen gör att kroppen tar upp det lång-sammare och brödet får ett lägre så kallat glykemiskt index (GI). GI i detta bröd är alltså lägre än i knäckebröd som är bakat på finmalet mjöl. Så för de flesta av oss är ett riktigt fullkornsbröd – mjukt med hela korn eller hårt – alltid att föredra.
Men om du tränar väldigt mycket kan man behöva fylla på med mer lättuggade sorter för att orka äta tillräckligt med energi.

Likaså kan mycket fibrer sätta onödigt mycket fart på magen vid till exempel löpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!