"Det går inte att lösa på ett bra sätt"

Från Linköpings kommun beklagar man den situation som uppstått för LTK och BMK Göta. Men så mycket finns inte att göra i dagsläget.

Kommunen beklagar den uppkomna situationen i Sportcenter i Linköping.

Kommunen beklagar den uppkomna situationen i Sportcenter i Linköping.

Foto: Pelle Johansson

Sport2019-10-02 16:00

– Jag är väl införstådd med den olyckliga sits som de befinner sig i. Det är en situation som inte går att lösa på ett bra sätt. Tyvärr, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

I de flesta av stadens kommunala idrottsanläggningar är kultur- och fritidsnämnden hyresgäst och har på så sätt möjlighet att påverka både hyran och vilka idrotter som får tillträde. Anläggningen på Stångebro är unik i Linköping eftersom ett det kommunala Lejonfastigheter står som ägare och en privat aktör är hyresgäst. 

– I hallarna där kultur- och fritidsnämnden är hyresgäst kan vi subventionera idrottsverksamheten. Jag gissar på att föreningarna betalar ungefär 30 procent av hyran där, säger Gustaf Appelberg (L).

Lejonfastigheters fastighetschef Erik Styrenius håller med om det unika i att kultur- och fritidsnämnden inte hyr hallen, men säger samtidigt:

 – Vår uppgift är att som fastighetsägare ha en hyresgäst, i det här fallet Sportcenter, och se till att fastigheten är i bra skick. Att två av föreningarna som hyr av Sportcenter inte trivs är bara att beklaga, säger Erik Styrenius.

Linköpings idrottsutvecklingschef Andreas Hagström är inte heller nöjd över hur situationen utvecklat sig.

– Det är fruktansvärt att de har landat i det här. Jag känner extra mycket för alla barn och ungdomar det drabbar, säger Andreas Hagström.

Vad kan ni göra?

– Rent krasst är detta utanför vår kontroll, vi har mycket små möjligheter att agera eftersom det är Lejonfastigheter som äger anläggningen och en privat aktör som är hyresgäst. 

Men ni har ändå som uppgift att fånga upp klubbarnas intresse?

– Absolut, och i det här fallet kan man väl konstatera att vi har lyckats mindre bra. Jag förstår att de är besvikna över att vi inte har gjort mer, säger Andreas Hagström.

Gustaf Appelberg hävdar att kommunen enligt kommunallagen inte kan gynna en enskild näringsidkare.

Det finns de som hävdar att ni visst kan det.

– Då tolkar vi lagen olika.

Är det kommunens ambition att driva fler kommunala anläggningar kommersiellt?

–  Bra fråga. Både ja och nej. Vi ser gärna ett samarbete med det privata näringslivet i själva byggandet av hallar, ofta kommer man snabbare till skott då, säger Gustaf Appelberg.

Gustaf Appelberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Gustaf Appelberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!