Här är kommunens besked om landslagets VM-matcher

Efter protester från supportrar har flera svenska städer valt att tänka om – och kommer nu att visa Sveriges VM-matcher på storbild. I Linköping fattades ett beslut på torsdagen.

Flera svenska städer har nu ändrat sig och kommer att visa Fridolina Rolfös, Lina Hurtigs och övriga damlandslagets vm-matcher på storbildsskärmar.

Flera svenska städer har nu ändrat sig och kommer att visa Fridolina Rolfös, Lina Hurtigs och övriga damlandslagets vm-matcher på storbildsskärmar.

Foto: Christine Olsson/TT

Sport2023-07-20 15:41

Från början hade ingen av de svenska storstäderna tänkt att visa fotbollslandslagets matcher i VM på storbild, det skriver Dagens Nyheter. Men nu, efter protester från bland annat damlandslagets supportergrupp "Soft hooligans", har flera städer valt att tänka om. Malmö är en av de städer som kommer att visa matcher på storbild.

undefined
Här jublar Linköpingspublik i Skäggetorp under en mästerskapsmatch som sänds på storbildsskärm.

Hur blir det då i Linköping? När vi under torsdagen når kultur- och fritidsdirektören Karin Olanders och Visit Linköpings evenemangschef Anders Thorén ber de om att få återkomma. Med anledning av den nationella debatten har de återigen tagit upp diskussionen om att visa VM-matcherna på storbild någonstans i Linköping. Det stora dilemmat sägs vara de tidiga matchstarterna. Sveriges premiär mot Sydafrika börjar nämligen klockan 07.00 på söndag.

På torsdagseftermiddagen återkommer Karin Olanders med tydligare besked.

– Vi har som sagt haft den här diskussionen uppe och dilemmat för oss är att det är ganska tidiga matcher. När det gäller gruppspelet är det vår ungdomsverksamhet som kommer att planera aktiviteter tillsammans med ungdomar, säger kultur- och fritidsdirektören och fortsätter:

– Sen, när det gäller en folkfest för allmänheten, är ju Linköping en stad som fostrat många duktiga fotbollsspelare. Det vi har sagt är att vi ska undersöka möjligheterna att sända semifinal och final på storbild. Finalen sänds klockan 12.00 och semifinalen antingen 10.00 eller 12.00.

undefined
Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör i Linköping, meddelar att kommunen satsar på att sända fotbollslandslagets semifinal och final, om de lyckas att ta sig så långt.

Visit Linköping förfogar över en portabel storbildsskärm. Exakt var i Linköping den ska visa Sveriges semifinal och final, om landslaget lyckas ta sig dit vill säga, är inte klart. Kommunen behöver också undersöka omständigheterna kring sändningsrättigheter.

Gör ni det här med anledning av den nationella debatten?

– Nej, jag skulle inte säga att det handlar om vad andra städer gör utan det handlar snarare om att rida på attraktiviteten. När vi nu ser att finalmatcherna sänds klockan 10 eller 12 på förmiddagen så tror vi att vi kan skapa en fotbollsfest, säger Karin Olanders.

– Jag förstår att kommuner runt om i Sverige tvekar, det handlar om både kommersiella intressen och sändningsrättigheter. Det betyder inte att man inte gillar damfotboll. Nu får vi hoppas att Sverige går långt i mästerskapet så att temperaturen höjs och fotbollsfebern infinner sig. Då kan det vara ett kommunalt uppdrag att se till att Linköpingsborna har någonstans att samlas.

Här är Visit Linköpings portabla storbildsskärm.
Här är Visit Linköpings portabla storbildsskärm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!