Lind öppnar för motionslopp: "Steg framåt"

Coronapandemin har slagit hårt mot motionsevenemangen. Nu flaggar regeringen för att mindre motionslopp kan genomföras inom kort.
–Jag tycker att det är ett väldigt stort steg framåt, säger Staffan Movin, ordförande för Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

Idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2021-02-04 13:37

I stället för att enbart ha en fast deltagarbegränsning för offentliga tillställningar vill regeringen införa nya, mer flexibla krav beroende på vad det är för aktivitet.

För de hårt pressade motionsevenemangen, som tvingats ställa in eller skjuta upp tävlingar, kan det innebära större möjligheter att genomföra lopp.

– Vi ser över hur det kan variera beroende på om det sker inomhus eller utomhus och hur stor anläggningen eller området är. Vi ser också möjlighet till att mindre motionslopp ska kunna hållas, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

"Fyra månader för sent"

Staffan Movin, ordförande i nybildade branschorganisationen Svenska motionslopp och idrottsevenemang, ser positivt på beskedet men menar att det kommer alldeles för sent.

– Jag tycker att det är ett väldigt stort steg framåt i rätt riktning, men jag tycker att det är fyra månader till ett halvår för sent. Men det är bra att man till sist agerar på det, säger han.

Förslagen ska remitteras i februari för att kunna genomföras så snart smittläget tillåter. Den 20 mars ska Folkhälsomyndigheten ge ett nytt utlåtande om förutsättningar för olika evenemang, då hoppas Staffan Movin att det finns ett regelverk på plats.

– Jag tror att vi kommer ha regler på plats i andra halvan av mars. Om det skulle komma senare än så kommer vi inte kunna ha ett motionsevenemang på den här sidan halvåret. Om reglerna är på plats kommer vi ändå kunna ha några av de mindre evenemangen. De större är redan flyttade.

Stillasittande bekymrar

Regeringen gav också besked kring träningsverksamheten för ungdomar i gymnasieåldern. Sedan tidigare har åldersgränsen för idrottande barn gått vid dem som är födda 2005.

– Idrotts- och fritidsaktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare bör fortgå under så stor utsträckning som möjligt säger Lind.

Beskedet kommer sedan elever i gymnasieskolan successivt har kunnat komma tillbaka till klassrummen.

– Då känner vi det som att det vore en ganska ologisk bestämmelse att inte få umgås till exempel under fritidsaktiviteter utanför skolans område, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

RF kräver besked

Han beskriver det som en avvägning som hela tiden måste göras och nu oroar det att ungdomarna rör på sig allt mindre.

– Vi ser att det har minskat och vi ser bekymmersamt på det, säger Carlson.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson beskriver klartecknet för ökad barnidrott som ett glädjande besked. Men han kräver samtidigt svar kring hur det blir med det ekonomiska stödet för idrottsrörelsen.

"Det håller inte att det står siffran noll i stöd till idrottsrörelsen från mars 2021. Här måste regeringen återkomma snarast med besked", säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!