Lokala sporthelgen – på bara en minut

Ellen B Åkesson vann ytterligare ett guld under SM-veckan i Skövde, RP:s damer går en oviss bottenstrid till mötes och IBF Linköping stormar mot serieseger i division 1. Här är den lokala sporthelgen på en minut.

Linköpingstjejen Ellen B Åkesson vann ett nytt guld i styrkelyft under SM-veckan i Skövde.

Linköpingstjejen Ellen B Åkesson vann ett nytt guld i styrkelyft under SM-veckan i Skövde.

Foto: Simon Hastegård

Sport2023-02-05 20:30

STARKA ELLEN VANN IGEN

Ellen B Åkesson, Linköpings AK, kan lämna SM-veckan i Skövde med ett leende på läpparna. Redan under torsdagen noterades det första SM-guldet för Ellen som vann 63-kilosklassen i bänkpress med ett segerlyft på 97,5 kilo. Under lördagen kom guld nummer två, den här gången i klassiskt styrkelyft. I knäböj, bänkpress och marklyft blev det totalt hela 425 kilo, mer än tio kilo bättre än tvåan Sophia Granstad från Lidingö.

Mer från SM-veckan: I brottningens fristil 61 kg blev Linköpings Mohammad Lanzuev tvåa bakom Mujtaba Habibi från Envig.

SPÄND BOTTENSTRID FÖR RP

RP:s damer har det tufft i botten av division 1 södra och räcker inte till mot topplagen. Det blev fjärde raka förlusten när serietvåan Alingsås vann med 32–25. Veteranen Mika Thorsson blev bästa målskytt med fyra fullträffar. 

Bara fem matcher återstår av grundserien – det kommer bli en nervdallrande avslutning för RP som slåss för att undvika både direktnedflyttning och kval.

- Ett stort fall framåt idag. 14-12 i paus och 21-22 efter 45 minuter. Ett par utvisningar ställer till det sista tolv minuter, sa RP:s tränare Patrik Olsson.

RP:s herrar lever också farligt nära de nedre strecken av division 1 södra. Läget blev inte direkt bättre av att laget föll stort i bortamötet med Anderstorp, 34–48. RP var med första kvarten men tappade sen i en match där Erik Kaliff drog på sig ett rött kort. Förlusten gjorde att Linköpingslaget halkade ner på negativ kvalplats – och det är bara en poäng ner till nästjumbon Ystad som ligger under nedflyttningsstrecket.

Mantorps hemmamatch mot Ystad som från början skulle spelats i helgen är flyttad till 7 mars.

IBF MOT SERIESEGER

Vad stoppar IBF Linköping från serieseger i damernas division 1-innebandy? Inte mycket vad det verkar, i lördags blev det 10–2 i Linköpingsderbyt mot Berg U.

– Vi gör en bra match idag, var lite segt i början men det såg bra ut när vi kom igång. Skönt att det fick lossna lite framåt, sa tränaren Martin Sävenhed.

IBF har tre matcher kvar av serien och behöver bara en seger till för att säkra förstaplatsen. Bland annat står särklassiga jumbon Gnesta för motståndet i en av de återstående matcherna.

ÅBK UTAN CHANS MOT TOPPLAG

Åtvidabergs BK har mött två topplag på raken i division 1-bandyn, och räcker inte riktigt till där. Förra helgen blev det förlust mot Skirö och nu var det Tranås som vann med 8–4 på Börjes arena.

– Vi är väldigt nöjda med andra halvlek, killarna jobbar stenhårt i 90 minuter. Men vi möter ett mycket bra Tranås som vinner rättvist. Vi är nöjda med att vi håller uppe vårt spel både offensivt och defensivt hela matchen. Det är ju lätt hänt att man viker ned sig när målen trillar in bakåt. Vi håller moralen uppe och kämpar hela matchen, kommenterade Åtvidabergs coach Jens Åkerlund.

Emil Ring gjorde två mål för ÅBK.

Derby i samma serie var som väntat utan chans mot Skirö som vann med klara 8–5 på Stångebros isbana. Tre omgångar återstår av bandysäsongen för ÅBK och Derby.

TVÅ MÅL AV BJÖRKMAN I KENTYSEGER

Ella Björkman fick inte många chanser i Linköping FC förra säsongen, kanske blir det mer spel i Kenty i division 1 i år? Ella började i alla fall säsongen på bästa sätt genom att göra båda målen när Kenty slog Örebros F19-lag med 2–0 (0–0) i snögloppet på Linköping arena. Leona Özdemir, som fick speltid med LFC i lördagsmatchen mot Örebro, fanns med i matchen liksom nyförvärv som Frida Elofsson och Emma Bülow.

Ella Björkman nätade x 2 för Kenty.
Ella Björkman nätade x 2 för Kenty.
Fakta

Faktarutan...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om