– Jag vill leva så normalt som möjligt så länge jag kan. Med hjälpmedel går det att bli gammal, och det finns nya mediciner på gång som ska testas. Jag tror på livet, säger han.
Johan Riddarström är en idrottsprofil i Motala och i fjol var 27-åringen med och tog Zeros fotbollslag till division 5.
Tidigare är han känd från bandyisarna där han gjorde fyra år i IFK Motalas A-lag.
– Jag har ju vuxit upp med bandyn sedan bandyskolan, en del av livet.
Bästa minnet?
– När vi gick upp med Brodén 2012. Vi var oslagbara den säsongen. Det var ett sånt sammansvetsat lag. Vi hade inga stjärnor, men ett stabilt lag som gjorde det vi skulle. Allt klaffade.
Under sina studier i Göteborg fick Riddarström också uppleva ett nytt kapitel när han gjorde en säsong med Kungälv, dit Motalapolaren Jonas Tell tog med honom. Det blev att få nya ögon på sig.
– Det var roligt i Kungälv, jag fick en roll i laget med mer delaktighet.
Riddarström smällde på mycket och i Motala var han ofta högt i utvisningsligorna. Det gjorde sig också påmint när han kom hem i Kungälvsdressen för möte med IFK 2017. Matchstraff åkte han på tidigt inför kompisar och släkt på läktaren.
– Det glömmer jag aldrig. Jag körde på Nicklas Ögren som slängde sig, säger han och ler.
En sorts lagidrott är Riddarström även med om i sommar när han för ett par veckor sedan stod bredvid när sambon Linnéa födde dottern Esilia.
– Jag kändes mig lite som en materialare på sidan. Maktlös där jag bara kunde serva med lustgas, säger han.
Att bli pappa är en energikick och lycka som kanske också bara kan jämföras med idrottens dramatik.
– Att få barn är det häftigaste jag varit med om. Det slår uppgången till elitserien, men bara knappt, säger 27-åringen och lyser upp.
Samtidigt med allt detta har Johan Riddarström i ett år nu gått sin tuffaste match, mot sjukdomen ALS.
Det började förra sommaren när han sluddrade då och då i talet och fick en låsning i käken. Det blev först en rad tandläkarbesök. Sedan gjordes utredningar och tester från augusti till februari. Då fick han slutligen diagnosen ALS.
ALS betyder att kroppen tar död på sig själv genom att ta kål på nerverna som styr musklerna. Det gör att musklerna tynar bort.
Att få besked om en sådan sjukdom gjorde att världen rasade samman för Johan. Det är många hemska historier som kan läsas om ALS.
Men samtidigt har han kämpat på. Även om ALS inte går att bli helt frisk från så kan sjukdomsförloppet bromsas upp och det finns många hjälpmedel. En ung person kan på sin fysik leva längre. Alla förlopp är individuella, man vet inte vilka muskelgrupper som drabbas först.
Johan har jobbat hela tiden och har nu gått upp på 75 procent. Han planerar också pappaledighet.
– Det är tråkigt att jag fått den här sjukdomen, men jag vill att många ska veta om det, att jag vill leva på och inte stänga mig inne. Alla mina sinnen kommer att vara intakta. Jag gör den här intervjun för att visa att jag tror på livet, säger Johan Riddarström.
Johan har talat in sin röst i en dator, vilket gör att om han förlorar talet så är det hans röst som spelas upp när han textar sitt tal med hjälp av ögonen.
– Det jobbiga är att jag inte vet hur länge jag har kvar. Kan vara några år, kan vara mycket längre. Därför är det bara att gilla läget. Jag har intalat mig själv att jag kan bli frisk, säger han.