Rissanens succé förgäves : "Tufft nu"

Två mål och tre poäng – men Jaakko Rissanen lämnade isen som bitter förlorare. "Det är tufft nu", sa LHC-centern.

Jaakko Rissanen svarade för en stark match i LHC med tre poäng. Men lika sjutton blev det stryk igen.

Jaakko Rissanen svarade för en stark match i LHC med tre poäng. Men lika sjutton blev det stryk igen.

Foto: Peter Jigerström

Sport2019-10-24 21:38

Ledning med 3–1 efter drygt halva sista perioden. Så långt allt väl för Linköping HC i hemmamötet med topptippade Färjestad i SHL-hockeyn. Men sen. . . ja, vad hände sen?

– Vi gjorde så många bra saker, men några dåliga och passiva byten straffade oss så hårt. Det är tufft nu, sa Jaakko Rissanen.

3–4-förlust efter förlängning kändes som ett nytt slag rakt i solar-plexus för bottenlaget.

Inte minst för 29-åringen från Kuopio som svarade för sin överlägset vassaste insats i LHC-tröjan och tillsammans med Broc Little och Andrew Gordon bildade den ledande förstakedja som saknats under hela hösten. Tre mål gjorda av trion, men lika sjutton förlust.

Igen.

Jaakko Rissanen valde att ändå försöka se det från den positiva sidan och sa:

– De senaste sju matcherna har vi spelat mycket bättre och givit oss själva en bra chans att vinna varje gång. Vi har bara inte riktigt listat ut hur vi ska göra det än.

Men det kommer?

– Ja, nu är jag säker på det. Jag ska ärligt talat säga att det fanns en del tvivel efter sex matcher eller så. Då var det ofta som vi ens inte var nära och jag funderade över om vi hade det som krävs. Nu vet jag att vi har det. Så vi är absolut på rätt väg, men inte framme än.

Ni verkade trivas i er kedja.

– Absolut. Kul att spela med sådana killar. Vi spelade riktigt bra och kunde ha avgjort i förlängningen också. Då hade det varit en perfekt kväll. 

Han blev målskytt i premiären mot Djurgården, men har sedan dess varit iskall när lägena dykt upp framför mål. Nu hittade han rätt med dubbla mål, varav det sista till 3–1 efter drygt halva tredje perioden såg ut att bli matchavgörande. Men inte så länge. Färjestad kom snabbt tillbaka och så avgjorde Pär Åslund i förlängningen.

– Tyvärr blev vi för passiva vid deras mål. Där hade vi kunnat göra det bättre, sa Jaakko Rissanen.

Utöver en säsong i två klubbar i KHL (Vityaz Podolsk och kinesiska (!) Kunlun) har han spelat sin hockey hemma i Finland och mestadels i moderklubben Kalpa. Nu värvad för att ta en nyckelroll i Linköping – och med en formkurva på uppåtgående.

– Det är som för laget. Efter de första matcherna var det som att "oj, vad är det som händer?". Så mycket skridskoåkning och så mycket press hela tiden. Det har jag inte varit med om tidigare. Men nu börjar jag vänja mig.

– Jag gillar verkligen nästan allt här, sa Jaakko Rissanen.

Nästan allt?

– Ja, allt utom resultaten. 

Andrew Gordon.
Andrew Gordon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!