I slutet av Storgatan ligger Borggården där det är fullt upp med förberedelser för när SM-veckan, på allvar, ska till att dra igång. Funktionärerna har fullt sjå att förebereda den scen där SVT kommer ha sin studio. En av programledarna är veteranen Mats Nyström, som trots över 30 år på SVT Sport gör sin första SM-vecka.
– Det är kul. Det är en stor samling av svensk idrott och att Linköping får hålla i detta är ju stort, säger han, och trycker framför allt på den folkliga tonen som finns i denna typ av evenemang.
– Det är första SM-veckan sedan pandemin och det finns en glädje och ett sug i det hela som känns roligt att få uppleva.
Vad tycker du om Linköping som stad?
– Linköping är en härlig stad, förra sommaren spelade jag mycket golf runt om, sen smärtar det mig att jag inte kommer hinna med att spela på Landeryd i år.
Under SM-veckan kommer Nyström att programleda ett kvällsmagasin som i mångt och mycket påminner om Sportspegeln, som Nyström vanligtvis brukar leda. Skillnaden att, nu under SM-veckan, ha hand om lite mindre sporter är dock ingenting som Nyström funderar på nämnvärt.
– För mig så handlar det alltid om varje enskilt moment, det är den stunden och den personen. Börjar man göra skillnad på vem det är, så glömmer man bort det man ska göra.
Nyström började sin karriär som vikarie på Radio Västerbotten och via lokalradion i Stockholm började han 1991 på TV-Sporten (nuvarande SVT Sport) där han varit kvar sedan dess. Genom åren har Nyström varit allt från redaktör och projektledare till programledare och kommentator. Nyström menar att de olika rollerna har sin charm även om han nu på senare år är mestadels "studioräv" i Sportnytt och Sportspegeln.
– Jag tycker att det är roligt att presentera saker, sen när jag har gäster i studion så lever jag upp lite extra, säger Nyström och fortsätter:
– Jag får göra tre saker jag tycker är kul: framträdande, sport och journalistik.
I december blir Nyström 60 år och på SVT har han gjort mer än 300 Sportspegelsändningar också bevakat sju OS och ett antal fotbollsmästerskap. Än har han inga planer på sluta men känner inte heller någon rädsla för att någon gång kliva åt sidan.
– Det finns ingen som helst anledning att klamra sig fast bara för att, jag känner inte heller något symbolvärde i att jobba tills jag blir 89 år.