Det är en vacker torsdag kväll vid Olstorps motionscentrum. Solen lekar mellan träden och temperaturen har gått ner ett par grader från den där värsta hettan. Perfekt för en löptur i spåret med andra ord. Och när man tittar ner på den stora gräsplanen nedanför klubbhuset och allt folk som har samlats där verkar det vara en tanke som fortplantat sig hos en hel del löpsugna. En snabb överblick ger ungefär sextio personer som småsnackar och stretchar på stället.

Alla deltar i en löpgrupp som kallas Funrun. Gruppen leds av Ninni Halldin som till vardags bland annat arbetar som kostrådgivare och löpcoach. Höstterminen har precis dragit igång och Funrun är nu inne på sitt tredje år. Tanken är löpa i grupp med sina jämlikar men också att sporras och sporra de som finns runt omkring löparen. Grundkravet är att kunna springa sex kilometer i ett sträck, även om det inte sker då varje pass är indelat i delsträckor.

Det hela började när Ninni själv fastnade för löpning 2008.

Artikelbild

| Klassiker. Adam Lorentzson är med i gruppen för att öva upp sin löpning och kondition då han ska göra en svensk klassiker. "Man blir pushad att göra bättre ifrån sig när man springer i grupp", säger han.

– Jag blev kär direkt och nötte på i min egen takt i några år. Efter ett tag började jag dras mot andra löpgrupper och började fundera om det här kunde vara någonting för andra också.

Hon ville börja i lite mindre skala och berättar att hon skulle vara glad om det kom tio personer till det första passet. Det kom åttio. Succén var total och sedan dess har det rullat på. Nu träffas gruppen varje torsdag, varannan vecka vid motionscentrumet och kanalbanken i Ljungsbro.

Varje pass är mellan 75-90 minuter långt där själva löpning utgör cirka 45-50 minuter.

– Sedan har vi även löpskolning- och coachning där jag försöker tala om hur man ska få ut så mycket av sitt löpsteg som möjligt och där i mellan även funktionell styrketräning.

Artikelbild

Löpsträckorna är olika långa för varje gång och löparna är indelade i olika grupper som passar just den löparens tempo.

– Allt för att utmana både sig själv och andra, att våga bli trött när man springer. Det hjälper att vara i grupp då. Men det är inte bara tufft utan även en social grej. Jag tror att det är lättare att komma ut i spåret när man träffas på det här viset.

Artikelbild

Adam Lorentzson, 17 år från Ljungsbro, är en av dem som är med i löpgruppen. Och det är även hans fastrar.

– Så det har blivit lite av en släktgrej, säger han och skrattar.

Han är egentligen fotbollspelare men satsar nu på att klara en svensk klassiker. Lidingöloppet hägrar om ett litet tag och därför tyckte han att löpgruppen verkade bra.

– Löpning som sådant tycker jag ger mest resultat i min träning och här finns det alltid någon som är bättre än jag. Man blir pushad mot bättre resultat på det viset hela tiden. Och Ninni ger hela tiden bra feedback på hur jag kan utveckla mig.

Adam ger sig av ner till gruppen och strax därefter ger sig alla sextio deltagarna ut på ett nytt pass för att utvecklas ännu lite mer som individuella löpare.