Han fortsätter:

– Vi ska inte alls slå oss för bröstet, men måste säga att vi är stolta över att ha varit med och fört tillbaka föreningen Piraterna till vad man är idag.

Med fem omgångar kvar av grundserien och ett lag som jagar slutspel så väljer duon att deklarera att det inte blir någon fortsättning. Styrelsen är vidtalad om deras beslut.

– Vi ville göra det klart nu för att styrelsen ska kunna få god tid på sig att leta efter ersättare och för att vi ska kunna fokusera fullt ut på det som är kvar av den här säsongen, säger Jerry Bengtsson.

Har ni själva föreslagit någon ersättare?

– Vi har lyft ett par olika lösningar, ja. Och jag tycker att styrelsen lyssnat på våra argument för dem, säger Staaf.

Vad är anledningen till att ni kliver av?

– Jag tror vi båda känner att det räcker nu. Tid och engagemang är en bristvara just nu och att vara lagledare i ett speedwaylag på den här nivån en riktig energitjuv, säger Staaf. Jag har gjort det här i 16 år och vill lägga fokus på andra saker. Samtidigt har tiden som lagledare gett mig väldigt mycket som jag haft nytta av, inte minst i det civila arbetslivet, det är jag tacksam för.

Bengtsson:

– Vi sa när vi kom in hösten 2017 att vi skulle göra det här under två år med uppdraget att vinna allsvenskan och sen etablera oss i elitserien. Nu är vi där, med chans på slutspel i år, och då känns det som rätt läge att lämna över.

Efter fiaskosäsongen 2017 när man rasade ur elitserien med ett dyrt lag fullt med världsstjärnor kom Staaf/Bengtsson in i en förening där inte mycket fungerade. Ekonomin var körd i botten och enda lösningen dåvarande styrelsen kunde komma på var att sälja de fastigheter som många av medlemmarna varit med att bygga, till kommunen.

– Det löste situationen akut, men till ett väldigt högt pris då många av de ideella krafterna tog illa vid sig av det som hänt, berättar Staaf. Vid den tiden var det väldigt turbulent och det fanns mycket frustration i klubben.

Efter att alla skulder lösts kom en ny styrelse fram, med ordföranden Jimmy Andersson i spetsen, som ville arbeta på ett annorlunda sätt för att få föreningen på fötter igen.

– Han och några till gjorde ett riktigt bra jobb och hade många väldigt bra idéer, menar Staaf. Jag tycker att de fick ta mycket oförskylld kritik, faktiskt.

Under ett stormigt medlemsmöte hoppade fem personer, däribland ordföranden, av efter rykten om att man ville avsätta Staaf/Bengtsson som lagledare.

– Vi hade ett plus ett år på våra kontrakt och de kunde sägas upp för omförhandling, från båda parter. Vi valde att göra det eftersom det då var osäkert om vi skulle åka i elitserien eller allsvenskan kommande säsong och ville diskutera det. Under den perioden kom många rykten igång om att styrelsen jobbade med andra namn och det blev väldigt mycket prat bakom ryggen hit och dit. Jag tror att de hade goda intentioner med allt de gjorde, men att de kanske underskattade den ideella kraften i en förening, säger Jerry Bengtsson.

De turerna gjorde att resan tillbaka till elitserien tappade fart, eftersom den gamla styrelsen hade lämnat in en ansökan om att få gå upp, som nu inte gällde eftersom det var andra personer som styrde föreningen vidare. Först i elfte timmen kom beskedet och Staaf/Bengtsson kunde jobba vidare med att värva ihop årets lag.

– Att det tog extra tid låg oss i fatet, både ekonomiskt och sportsligt när det gäller lagbygget. Det var många som ville komma till oss, men priserna trissades upp och flera förare vi verkligen ville ha hade redan gjort klart på annat håll. Men det var viktigt för oss att behålla den lagkänsla vi hade skapat under allsvenskan och det tycker jag vi har lyckats med. Vi har väldigt roligt ihop och det är viktigt för att prestera, säger Jerry Bengtsson.

När duon klev in var som sagt ekonomin i obalans och skulderna många. Nu har man skapat verktyg och kontroll för alla utgifter kring laget.

Fredrik Staaf berättar:

– Vi har fått en budget inför säsongen och efter varje match skickar vi en rapport till styrelsen där de får reda på exakt vad matchen kostat i förarersättningar, krona för krona. Just nu ligger vi två procent över den budgeten och det får man säga är ett bra resultat. Överhuvudtaget tycker jag verkligen att den nuvarande föreningsstyrelsen har god kontroll på intäkter och utgifter, därför känns det lättare att lämna.

En sak är dock Staaf missnöjd med.

– Det smärtar mig personligen att inte Motala kommun, på något sätt, vill vara med och synas med oss, att de inte vill använda oss som marknadsförare av stan. Som Motalabo känns det väldigt konstigt.

Under torsdagen fortsätter jakten på slutspel, med möte med Lejonen.

– En oerhört viktig match där vi går för att plocka in de åtta poäng vi förlorade med nere i Gislaved och på det viset sno åt oss även bonuspoängen. Men det blir tufft, medger Staaf.