Konstfruset - en fråga om överlevnad för ÅBK

Åtvidaberg BK:s viktigaste arbete har inte varit att hitta ett slagkraftigt lag i division 1. Istället har all fokus lagts på att färdigställa Kopparvallens isbana. Nu är man nästan i mål.

Börje Johansson och Anders Karlsson sliter hårt för att få det nya huset klart där aggregatet ska stå. På taket snickrar spelarna Martin Skoogh och Viktor Fagberg.

Börje Johansson och Anders Karlsson sliter hårt för att få det nya huset klart där aggregatet ska stå. På taket snickrar spelarna Martin Skoogh och Viktor Fagberg.

Foto: Claes Nilsson

Bandy2019-11-20 07:00

– Spelarna vill inte spela här när vi inte har en egen hemmaplan. Ett lag hade vi säkert kunna skrapa ihop, men vi hade inte kunnat konkurrera med de andra division 1-lagen, säger ÅBK:s ordförande Börje Johansson.

Han blickar ut över den grusbelagda planen. Om några veckor är tanken att det ska finnas konstfrusen is här och att ÅBK för ovanlighetens skull ska kunna spela i Åtvidaberg. Det har varit dåligt med hemmamatcher de senaste åren, i vintras kunde en (!) match genomföras på Kopparvallen. 

– Det går ju inte att ha det så i längden, det märktes att det var lite låg stämning i klubben förra säsongen. Nu känner man en framtidstro, alla är positiva, säger Börje Johansson.

A-lagsspelaren Viktor Fagberg, som är med och snickrar på det nya huset där isaggregatet ska stå, säger:

– Ett riktigt bra gäng, vi har en härlig stämning i laget. Det är en jätteskillnad jämfört med förra säsongen, det blev inte speciellt roligt att aldrig kunna spela hemma.  

Det har varit många turer kring ÅBK och isen på bandyarenan. Corren har de senaste åren bland annat skrivit om maskinhaveri, mildväder som ställt till det och förhandlingar med kommunen, en förhandling som slutade med en kommunal borgen på tio miljoner kronor. Bygget på arenan skulle dragit igång redan den 23 augusti men startade först den 16 oktober.

– Med tanke på den knappa tiden vi har haft måste man säga att det har gått bra, konstaterar Börje Johansson.

ÅBK, många säsonger ett stabilt topplag i division 1, hamnade i mitten av tabellen under förra vintern och några ambitioner på en topplacering finns inte nu heller. Till den här säsongen har laget tappat fem-sex startspelare men samtidigt värvat ryska duon Roman Tynterov och Kirill Komyaginsky. 

– Jag hoppas vi kan vara med där och störa alla lag, säger lagledaren Anders Karlsson.

Forwarden Oscar Karlsson gör en intressant comeback efter några år utan bandyn.

– Han kommer att göra en hel del mål, säger Börje Johansson.

Tränarfrågan är fortfarande inte löst, Tomas Sevén fick lämna laget i våras och någon ersättare har inte hittats än. Tills vidare är det veteranen Jens Åkerlund som leder laget tillsammans med lagledarna Anders Karlsson och Christian Karlsson.

– Inte omöjligt att det blir den lösningen den här säsongen, säger Börje Johansson. 

Sammanlagt 13 mil rör lades på bandyarenan tidigare i höstas.
Sammanlagt 13 mil rör lades på bandyarenan tidigare i höstas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!