Tränaren Patrik ”Putte” Johansson:

– Vi började med att vila några dagar efter en riktigt tuff avslutning på grundserien. Sen har vi tränat på bra, nött på olika detaljer i vårt spel men också haft andra aktiviteter för sammanhållningens skull.

Som att skjuta lerduvor?

– Ja, det var en sån grej som var kul att göra. Oskar Thor gick vinnande ur den striden.

– Annars är jag faktiskt rejält imponerad över hur grabbarna har kunnat hålla uppe en bra stämning, trots att det varit tuffa resultat hela säsongen, säger Johansson.

Jo, det går inte att bortse från att endast två segrar på 26 matcher är betydligt sämre än vad många förväntade sig. Patrik Johanssons snabba summering av grundserien låter så här:

– Det är ingen hemlighet att vi inte räckt till. Men vi är nöjda med 12, kanske 13, matcher där vi haft rejäl poängchans. Jag kan tycka att luften gick ut laget lite grann när vi tappade 3–0 hemma mot Ljusdal och föll med 3–6. Efter det tappade vi mycket energi, kanske kände spelarna redan då att vi inte skulle klara det här utan kval.

Vad har saknats i laget?

– En stjärna som kliver fram när det bränner till. Vi spelade jämnt med Gais i två matcher men då klev Magnus Muhrén fram. Vi spelade jämnt med Sirius i två matcher men då klev Andreas Eskhult fram. Den typen av spelare har vi saknat.

Nu väntar Kalix i första matchen, har du koll på dom?

– Jag har sett dem en match och blev imponerad. De har många stora, starka och skridskoskickliga spelare som vi måste ha koll på. Ska vi vinna måste vi spela tight med stort tålamod, mala ner dom och vara med när det avgörs under sista kvarten.

Hur är känslan i laget?

– Väldigt bra skulle jag vilja säga. Det är skönt för oss att börja om från noll och det känns att alla har samma inställning, att det här ska vi klara.

Känner du en stor press på dig själv, att åka ner i Allsvenskan igen skulle vara ett stort misslyckande för föreningen?

– Målet för hela säsongen har varit att hänga kvar, vi visste att det skulle bli tufft att klara utan kval. Visst är det press på mig, precis som på spelarna, men det är ju det som gör det här jobbet så stimulerande. Utan press skulle det vara rätt tråkigt.