Laget är klart för allsvenskan. Arenan är det inte.
Mycket måste göras för att få Stångebro till en allsvensk bandyarena.
-- Allting kan inte göras i år, men vissa saker är extra viktiga för kommunen och klubben att åtgärda. I första hand handlar det om belysning och säkerhet, säger Lasse Wennerholm.
Tillsammans med tävlingsansvarige Tord Östman på förbundet besökte han i går Linköping för möten med både Derby och kommunen. Klart är att det ställs krav på säkerhet och en viss komfort både för publik, spelare, domare och medier.
I dag skulle inte banan godkännas för allsvensk bandy.
Redan för ett drygt år sedan uppskattade en konsult som Corren var i kontakt investeringsbehovet på Stångebro IP till cirka fem miljoner kronor.
-- Det handlar om att prioritera, men givetvis måste vi se till att banan håller måttet. En förening som går upp i allsvenskan ska ges rimliga förutsättningar, säger Lars Andersson (c), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Vad ställer kommunen för krav på föreningen?
-- Det är för tidigt att säga. Sådana saker måste vi diskutera med Derby först. Men självklart kräver vi vissa åtaganden av klubben. Det gör vi alltid i sådana här frågor.
Derby har sedan tidigare lämnat en önskelista med ett stort antal punkter om vad som behöver göras på Stångebro. Därav återkom ständigt två punkter under gårdagens inspektion.
ºBelysningen är alldeles för dålig.
-- Den är gammal, hänger snett och dessutom är ljuset fel. Det formella kravet ligger på 300 lux, men rekommdentationen är 500, säger Lasse Wennerholm.
Vad kan en sådan upprustning kosta?
-- Jag skulle kunna tänka mig uppemot en och en halv miljon.
ºSäkerheten är bristfällig.
Publiken måste avskärmas från direkt tillträde till isen och avbytarbåsen. Lägg därtill att det är viktigt med avgränsningar mellan hemma- och bortasupportrar samt att vägen till omklädningsrummen ska säkras för spelare och domare.
-- Nu är det hundra meter utan staket att gå från banan till omklädningsrummen. Det håller inte, säger Tord Östman, som dock inte verkar överdrivet orolig över att saker och ting inte ska lösas.
-- Har man ett allsvenskt lag kan jag inte tänka mig att kommunen vill svärta ner sitt anseende, säger han.
Derby instämmer i kraven på belysning och säkerhet, men framhåller också önskemålen om nya omklädningsrum och förråd i direkt anslutning till isen. Nu återfinns allt sådant långt borta i Stånge-brohallens innandömen.
-- Det skulle lösa många problem, säger ordföranden Jan Elgstrand.
Behovet är också stort av ett bättre sekretariat, pressläktare med plattform för tv, fler publikinsläpp och högtalarsystem. Dessutom krävs mer läktarplats.
-- Säg att vi får spela annandagsderbyt mot Motala här. Då kan det komma 4 000--5 000 åskådare, säger Jan Elgstrand.
Linköpings kommun äger banan, men den drivs av Ispalatset AB, Linköpings HC:s bolag som även ansvarar för Cloetta center.
-- Vi hyr anläggningen av kommunen, men fråntar oss inte allt ansvar och kan tänka oss att göra olika saker. Samtidigt kan det då bli tal om hyresavdrag, säger Elgstrand.
Lars Andersson säger:
-- När vi fått förbundets protokoll vet vi bättre vad som behöver göras. Sedan sker som vanligt en politisk prioritering.