De är redo för den största festen

Foto:

BANDY/LINKÖPING2005-03-19 00:00

Talldoften att hänga på toaletten är nerpackad, men deras berömda uppvärmbara matlåda lämnas hemma. I helgen väntar bankett på slottet efter matchen i stället.

Östgötatrion Jonas Hovlund, Jimmy Elwing och Magnus Ahlsén är laddade inför sin största uppgift som bandydomare i karriären. SM-finalerna på Studenternas i Uppsala.

Som sista anhalt före avresan får de mat hos Jimmys mamma på fredagen. Hon har dukat med finporslinet och maten blir en föraning om vad som väntar på slottet efter bandyfinalen på söndag.

I januari sa du Jonas i Corren att det skulle vara roligt att få döma en SM-final. Det blev så redan i år. Hur känns det?

-- Det har varit mitt mål länge, men jag trodde det var längre dit. Det är fantastiskt, jättekul, men samtidigt lite spänt, säger Jonas.

Glädjen hos trion när de på vägen hem från den andra semifinalen fick beskedet att de skulle döma finalen var stor.

-- Vi stannade bilen och gick ut och skrek, säger Jonas.

-- Jag vart alldeles stum när jag fick veta det. Det var en härlig känsla, man trodde inte det var sant, säger Magnus som inte tycker det var så länge sedan han dömde pojklagsmatcher på Stångebro.

Framför allt ser trion det en stor belöning för alla långa resor och all tid det lagt ner under de tio, femton som de har dömt.

-- Att döma SM-finalen är det största man kan göra. I mina ögon slår det en VM-final. Den är ofta 150 mil bort och det är inte alls samma fokusering på den. Det är inte samma stämning på landslagsnivå som klubbnivå, säger Jonas.

-- Dessutom är det svårare att få en final i VM. Det är mer slumpmässigt eftersom Sverige nästan alltid är med och då får inte svenskar döma, säger Jimmy.

-- Då ska man ha tur att vara uttagen till det VM, som Sverige inte går till final i, säger Jonas.

Är det lika stort att döma en SM-final som att spela en?

-- Ja, säger Magnus med eftertryck.

-- Det är ju färre som får döma än som får spela, säger Jonas.

Varför börja ni döma?

-- Det undrar Jennie också, säger Jonas och tittar på sin fru. Men det var väl att man spelade bandy och så ordnade klubben kanske en kurs. Det var ett bra extraknäck att få pengar. Kanske jag själv var den som skällde mest på domaren när jag spelade, säger Jonas och får de andra att undra vadå kanske.

Jag trodde inte det var de spelarna som skällde mest som blev domare. Är det så?

-- Ja då, säger Magnus. Mina föräldrar ville inte gå och se matcherna jag spelade i fotboll eftersom jag skällde så mycket. Både på domaren och lagkamraterna.

Har ni någon nytta av att ha varit gnälliga spelare?

-- Kanske har vi mer förståelse för spelarnas reaktion, säger Jonas.

-- Och är mer förberedda. Som när man dömer en straff i slutet på en match. Det blir protester oavsett om det var rätt eller fel, säger Magnus.

-- Innan jag själv blev domare brydde jag mig inte om domarna. Jag var inte som de andra två och skällde, säger Jimmy. Det är föst nu jag har blivit yrkesskadad och bryr mig mer vad domaren gör oavsett vilken sport jag tittar på.

Är ni nervösa inför helgen?

-- Nej, ofta är man mer taggad inför en match. Men på söndag vet jag inte hur jag mår, säger Magnus.

-- Men vi har med oss talldoft till toaletten, säger Jonas. Förut hade vi smultrondoft.

-- Men tall är starkare, säger Magnus.

Han jämför känslan inför finalen med hur det var att åka på första skolresan till Omberg då han laddat med tuggummisorterna Hubba bubba och Sorbits. Det går kanske inte riktigt att sova natten innan.

Vad gör en domare bra?

-- Det klassiska att domare som inte syns så mycket ofta är bra stämmer. Men ibland måste man stå i fokus och kanske döma en straff i slutet. Det gäller att få flytet i matchen, säger Jonas.

Hur de bemöter spelarna och ledarna är också viktigt och att erkänna att de kan ha fel. Att vara ödmjuk.

-- Vi är där för deras skull. Inte för vår, säger Magnus.

I kvartsfinalen mellan Västerås och Bollnäs blev det bråk och flera supportrar har stängts av. Har supporterbråket ökat i bandyn?

-- Det är sällan något. Det här är en händelse. Den har gjort att säkerheten runt matcherna har ökat. Men bandy är annars ganska förskonad, säger Jonas.

Fotbollsdomaren Anders Frisk har beslutat sig för att sluta efter att ha blivit hotad Tycker ni att det var rätt beslut?

-- Om Anders, som säkert älskar att döma fotboll, tar ett sådant beslut så är det starkt. Jag hoppas bara att det för konsekvenser, så han inte slutar i onödan, säger Jonas.

På söndag klockan 15 är det dags. Hur tror ni det går?

-- Det är fel att tippa, men jag tror det blir väldigt jämnt, säger Jonas.

Du svarade direkt på hur det skulle gå i matchen, inte för er?

-- Det är en spänning det med att vi inte vet hur det ska gå för oss heller. Men det finns goda förutsättningar. Det är två bra lag som möts och vi har gått bra hittills i år.

Det är inte bara SM-finalerna mellan AIK:s och Västerstrands damer, samt Sandvikens och Edsbyns herrar som ska avgöras. Även domartrions falliga. Det vill säga den som faller flest gånger på isen under årets matcher vinner eller är det kanske förlorar.

-- De andra har ett fall mer än mig inför helgen, säger Jonas.

-- Det är bara för att han för statistiken, säger de andra.

På söndagens bankett på slottet vet vi hur det har gått.

Maria Landqvist

Reporter

Jeppe

Gustafsson

Fotograf

‚fakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!