– Skånela var det bättre laget och vi satte inte våra lägen. Stundtals tog vi över lite men kom inte riktigt upp i deras nivå. Det är lärorikt att vi har fått spela allsvenskt kval och nu vet vi vilken nivå vi måste höja oss till, säger RP:s Olivia Thörnholm.

Starten kändes krampaktig och nervös med många individuella misstag som straffade sig hårt. Skånela visade dock upp ett stabilt försvarsspel som gjorde det svårt när RP väl kom till vassa lägen. Inte minst storspelade deras målvakt GraciaZomi Axelsson. Hemmalaget hade därför ledningen med 11–5 i halvtid - vilket gav en tung uppförsbacke för bortalaget. RP:s egen målvakt Karin Andersson blev utbytt i halvtid och istället fick Moa Fridh komma in. Hon gjorde det riktigt bra vilket också gav laget ny energi. RP kom så nära som till resultatet 15–11 - men räckte inte hela vägen. Flera misstag i slutet gjorde att chansen försvann mer och mer.

– Det kändes som att vi försökte men inte kom ikapp och då blir man frustrerad. Vi äldre försökte avgöra det medan de yngre bara krigade på. Då slarvar vi bort det. Det är bara att ta nya tag till nästa säsong, säger Thörnholm.

Ni hade inte räknat med kval men lyckades ta er dit ändå, är ni besvikna nu eller hur är känslan?

– Ja, speciellt eftersom vi vann första matchen. Vi vet ju att vi kan slå dem. Men tyvärr höll det inte hela vägen. Det har varit en lång säsong och vi har haft många skador på vägen. Kropparna är lite slitna, vi tar ut oss och orkar inte hela vägen.

De unga spelarna som tagit stora kliv under säsongen visade även framfötterna i kvalmatcherna. Men Skånelas rutin gick vinnande ur kampen.

– Jag vet hur det var när jag kom upp till A-laget och det är ju tufft att hänga med i tempot. Det är en annan typ av handboll än när man spelar som junior. De som har kommit upp nu har gjort det väldigt bra. De har bara blivit bättre och bättre under säsongen som gått. Nästa säsong kommer det bli ännu bättre, för nu har de även fått lite rutin. Då kommer vi smälla på ännu mer, säger Thörnholm och ler.

Artikelbild

Hur är känslan inför nästa säsong?

– Vi har inte pratat så mycket om nästa säsong utan fokus har legat på kvalet här och nu. Men vad jag har hört är att många som ska vara kvar. Jag ska i alla fall vara kvar. Jag tror det kommer bli riktigt kul nästa säsong då det även kommer upp lite tjejer födda 2001. Då får man lite motstånd om platserna eftersom de är lite snabbare och har spring i benen. Det blir lite konkurrens. Det ser jag fram emot, säger Thörnholm.