Dee Ayuba var ung, talangfull, seriös och mer vältränad än någon annan. Vi gick båda in för basketen stenhårt, men jag minns att han alltid gjorde det med ett leende på läpparna. Han njöt verkligen av tiden han spenderade i Stadium Arena.

Något som är återkommande i alla minnestexter jag har läst om Dee är hur omtyckt han var.

Det finns också skäl till det. Han var otroligt snäll.

Artikelbild

| Dee Ayuba.

Det spelade ingen roll om du var lagkamrat, tränare, vaktmästare eller åskådare. Ayubas leende omfamnade alla.

När min karriär tog slut och jag lämnade Norrköping Dolphins fick jag följa mina forna lag- och klubbkamrater på distans. Även om man inte håller kontakten eller pratar särskilt mycket med vissa längre, så har man ändå koll på dem via lokalpress och sociala medier, och det gäller nog de flesta idrottsutövare som kamperat ihop på ett eller annat sätt.

Något som växte fram väldigt starkt hos Dee Ayuba var kärleken till hans fru och tre barn. Det visade han öppet och ofta, och det är nog ingen som är vän med Dee på exempelvis Facebook som har missat detta.

Därför gör det extra ont i hjärtat.

När jag fick beskedet via Twitter trodde jag först att det var något sjukt rykte. Jag ville inte förstå att det var sant.

Han var ju ung och vältränad och hade precis avnjutit en god nyårsmiddag med familjen. Hur kunde han helt plötsligt bara vara borta?

Efter att ha pratat med gemensamma vänner och insett att det tragiskt nog var sant gick tankarna direkt till hans nära och kära. Så fruktansvärt! Jag kan inte ens föreställa mig vad de går igenom just nu.

Tårarna har rullat och jag sörjer en fantastisk människa, men jag minns honom även med glädje, och det vet jag att alla som kände till honom också gör.

Det finns ytterst lite som är logiskt när en ung idrottare går bort. Däremot finns det enormt mycket kärlek som för alla samman i sådana svåra stunder.

För Dee Ayuba, för hans familj och för hans närstående. Jag bugar respektfullt och hyllar ett liv som inte gick obemärkt förbi någon. Tack för underhållningen du bjudit Norrköping och resten av basketsverige på genom åren.

Vila i frid, min vän.

Malin Belfrage har spelat i Norrköping Dolphins och är i dag reporter på Östgöta Medias sportredaktion.