LÄS MER: IFK är överens med norrmannen

Nyligen hemkommen från Afrika. Igen. Stig Torbjörnsen med drygt 200 resdagar om året uppskattar att han varit på scoutinguppdrag närmare hundra gånger i den väldiga kontinenten.

De senaste sticker ut.

Artikelbild

| Tuffa levnadsförhållanden. Så här ser det ut där Ishaq Abdulrazaq bor i Kaduna.

Besöken hemma hos Ishaq Abdulrazaq i tvåmiljonerstaden Kaduna är inget vad norrmannen sett tidigare.

– Det finns ingenting, säger Torbjörnsen.

– Jag har aldrig sett så fattiga förhållanden. De har inget vatten, ingen ström och det finns ingen toalett. Hela familjen lever i ett rum. Sex personer sover där varje natt. De turas om att sitta och ligga ned. Där bor han, Ishaq. Det är svårt att förstå och ta in. Jag började att gråta när jag var där. Det är en ofattbar värld men samtidigt är familjen glad. Men för mig som har allt jag behöver är det svårt att ta in.

Under de stränga förhållandena har Ishaq Abdulrazaq vuxit upp och är – om IFK Norrköping får som de vill – på väg att flytta till Europa.

Artikelbild

| Det är en speciell talang IFK har i Ishaq Abdulrazaq. Snart kommer han till Norrköping för tredje gången.

Snart kommer mittfältstalangen tillbaka till staden en tredje gång på ett tremånadersvisum.

Det handlar inte längre om ett provspel.

Artikelbild

| Abdulrazaq på hemmaplan.

"Peking" är övertygade om Abdulrazaqs potential men regelverket tillåter inte en övergång innan han fyllt 18.

LÄS MER: "Därför kan inte IFK kontraktera stortalangen"

Artikelbild

| "Fotbollsplanen" som Ishaq och kompisarna spelar på.

– Det här kan bli en unik historia. De så kallade fotbollsplanerna som jag såg i Kaduna hade inte du och jag gått ut på i vanliga skor. Stefan (Hellberg) frågade mig om han Ishaq hade bra coacher. Han har inga alls, svarade jag. Det fascinerar mig. Alla kan se om en spelare är stor, stark eller snabb men Ishaq har ett spelsinne som gör att han tänker rätt. Det är något annat. Han har utvecklat det genom att spela på gatan, menar Torbjörnsen.

Abdulrazaq har figurerat i Nigerias U17 och U20-landslag men när afrikanska ungdomsmästerskapen avgörs i Niger i vinter kommer inte mittfältaren att vara med.

Artikelbild

– Det är bra för oss, skrattar Torbjörnsen som tror att IFK har en bra chans att få nigerianens namnteckning på papper.

Att Abdulrazaq snart återvänder en tredje gång till Norrköping säger en del.

Artikelbild

LÄS MER: "Han gjorde ett väldigt bra intryck"

– Vad vi kan göra är att vinna killens tillit. Se till att han får det bra i IFK. Många afrikaner vill till Europa. Vi ska se till att Ishaq väljer oss och hans familj stöttar och vill samma sak.

Artikelbild

Torbjörnsen såg Abdulrazaq första gången hösten 2017.

– Då var det inte så jag kände: "Han måste vi ha" men han växte mer och mer. Jag har varit med ganska länge och sett spelare imponera. Sedan kommer de till Sverige eller Norge och ska visa vad de kan i minusgrader och på konstgräs. Det blir en chock och de kan inte leverera. Men Ishaq var det inga problem. Han är bättre här än i Afrika.

IFK-scouten ser inget kontroversiellt i IFK Norrköpings strategi att säkra upp Abdulrazaq.

– Det är inget annorlunda mot vad Hammarby gör med Odilon (Kossounou) som varit hos dom i olika perioder. Nu när han fyllt 18 så skrev Hammarby kontrakt med killen.

Andraplatsen i allsvenskan, ett gynnsamt ekonomiskt utrymme och en spännande spelartrupp är trygga grundbultar när Kamraterna tar studs mot 2019.

Stig Torbjörnsen lyfter även fram framtidsnamnen Manasse Kusu, Isak Bergmann Johannesson och Ishaq Abdulrazaq i den ljusa framtidsbilden.

Islänningen Bergmann Johannesson valde IFK Norrköping i en frän konkurrens från toppklubbar ute i Europa.

LÄS MER: "Konkurrens om isländska duon"

– Jag vet att Juventus, PSV och FCK Köpenhamn var intresserade. Isak provspelade för Nordsjälland som gjorde allt de kunde för att få killen men att han väljer oss är självklart ett bra betyg.

Den öppenhjärtiga norrmannen har inga problem med att dela med sig av sina IFK-visioner.

– Alexander Fransson och Simon Thern är allsvenskans bästa mittfältspar. De kan mycket väl säljas. Får man drömma och se in i spåkulan är det inte omöjligt att vi då kommer ha ett innermittfält med Ishaq och Isak.