Andersson har inga tankar på att sluta

Mattias Andersson har kört 547 race i sin karriär och jagar seger 103. Kommer den i finalen på Mantorp park?

Mattias Andersson avslutar på lördag ännu en säsong som racingförare. Sista tävlingen går på Mantorp park.

Mattias Andersson avslutar på lördag ännu en säsong som racingförare. Sista tävlingen går på Mantorp park.

Foto: Peter Calén

Bilsport2019-10-02 07:00

– Man drömmer ju om det. Målet är att göra en så bra avslutning som möjligt på en säsong som annars varit en hel del upp och ner.

Det är nya tider nu. Det som förut hette STCC och var i särklass landets största racingserie försvann i en konkurs. Numera heter mästerskapet TCR Scandinavia och för en ganska blygsam tillvaro. Den stora medieexponeringen med direktsända race i SVT är ersatt med websändningar.

På flera banor har också åskådarleden blivit allt glesare, vilket kan vara en spegling av att startfälten också varit tunnare än man hoppades.

I ett av racen den här säsongen, det som kördes i Skellefteå, stod bara åtta bilar på startlinjen och slogs om pallplatser och poäng.

– Å andra sidan var det väldigt mycket publik på den tävlingen, men givetvis var det trist att vi inte kunde bjuda på en bättre produkt, erkänner Mattias Andersson.

Att deltagarantalet gått ner tror han till stor del förklaras med att STCC:s konkurs kom sent i våras och innan dess var det svårt att få besked om någonting.

– Det blev en olycklig spiral och tyvärr fick det de här konsekvenserna.

Till finalen tror han på 12-14 bilar i startfältet. Kanske kan till exempel teamet PWR komma med extra bil, för att kunna hjälpa mästerskapsledande Robert Dahlgren till titeln. 

Och till nästa säsong finns det enligt Mattias signaler som tyder på att serien kan få ett lyft.

– Det verkar vara en hel del på gång. Det pratas om ett antal tävlingar ihop med det danska mästerskapet som ska starta nästa år. Bland annat hör jag rykten om ett stadsrace i Köpenhamn.

För egen del ligger han på en delad femte plats, på samma poäng som Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Vi inledde säsongen rätt svagt och hade bland annat svårt att komma överens med de nya däcken vi kör på. Men under året har det blivit bättre och när vi vann i Karlskoga så var det mitt bästa race på många år.

Nu har en liten, pytteliten, chans att nå medalj men då ska allt gå hans väg. Upp till bronset är det just nu 47 poäng.

– Realistiskt ska det inte gå, men konstigare saker har hänt. Vi siktar på att göra en så bra avslutning som möjligt och drömmen är att vinna på hemmaplan.

När vi frågar om fortsättningen på karriären blir han lite fåordig.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men har egentligen inga planer på att lägga av. Men ska jag fortsätta ska det vara med de rätta förutsättningarna som ger möjligheter att slåss högt upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!