LÄS MER: Mycket snack blir för lite verkstad

Sverige var som väntat fullständigt överlägset i hemmamötet med gruppjumbon på Ullevi – och det var Vadstenatjejen, med förflutet i LFC och numera hemmahörande i franska Montpellier, som visade vägen.

Med två mål.

Artikelbild

| GÖTEBORG 20180607 Sveriges Stina Blackstenius (11) firar med lagkamraterna efter sitt 1-0 mål under torsdagens VM-kvalmatch (grupp 4) mellan Sverige och Kroatien på Gamla Ullevi. Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200

– Jag vet inte om jag har gjort det någon gång tidigare i landslaget. Det var nog första gången, sa hon.

Det blev 4–0 (1–0) och det kunde ha blivit betydligt mer när Peter Gerhardssons landslag tog ännu ett steg mot VM i Frankrike nästa sommar.

Sverige hade bollen nästan hela tiden redan före paus, men skapade inte mycket. Det gick för sakta och var för lite rörlighet för att såra ett motstånd som var belåtet med att någon gång då och då sparka upp bollen på offensiv planhalva.

- Ganska tufft när de står så lågt och det blir svårt att hitta stora ytor. Men skönt så klart att vi får ett ganska tidigt mål, sa Blackstenius.

Artikelbild

 

Ja, hon kunde inte undgå att tidigt nicka in 1–0 i öppet mål efter förarbete av Linda Sembrant, men utöver det var det inte många chanser värda namnet under 45 minuter. Direkt i andra halvlek hände betydligt mer och Blackstenius var rörlig och inblandad i det mesta.

Men chanserna missades tills LFC-bekantingarna Magdalena Eriksson och Kosovare Asllani såg till att Elin Rubenson kunde springa in med 2–0 i öppet mål. Strax senare kom också 3–0 när Blackstenius fick öppet läge och bollen framför fötterna i straffområdet.

Skönt för forwarden att få målmässig utdelning även om det spelmässigt stundtals såg något kantigt ut. Men 22-åringen var på rätt plats i straffområdet och var nära några fullträffar till.

- Vi kunde ha gjort några fler mål. Men det är sånt vi får jobba vidare på, sa matchvinnaren.

Det var inget snack om att Sveroige höjde kvaliteten efter paus, mycket för att ovannämnda duon Eriksson och Asllani tog för sig och låg bakom mer med känsliga passningsfötter. På slutet kom också 4–0 genom Hanna Folkesson.

– Jag har varit med om att lag parkerar bussen men i dag var det ju en hel terminal, sa Peter Gerhardsson, som fick se LFC-bekantingen Fridolina Rolfö halta ut med en lårkaka redan i paus.

 

På mittfältet blev LFC-stjärnan Kosovare Asllani som sagt allt bättre och hade del i uppryckningen.

– Alltid kul att åka iväg med landslaget och verkligen lägga all fokus på fotbollen. I Linköping har det varit rätt mycket annat under våren, sa hon.

Landslagssamlingen, och säsongen för Stina Blackstenius och övriga utlandsspelare, avslutas nu med bortamatch mot Ukraina i början av nästa vecka.