Laddar inför USM: "Det är lite mer press nu"

De pratar gärna i munnen på varandra och avslutar då och då varandras meningar. Tvillingarna Mohammed och Ahmed Tutaev har också brottningen gemensamt och nu väntar USM på hemmaplan.

Är det så här det kan se ut i en final i USM? Det hoppas och tror i alla fall tvillingbröderna Tutaev.

Är det så här det kan se ut i en final i USM? Det hoppas och tror i alla fall tvillingbröderna Tutaev.

Foto: Rebecca Candevi

Brottning2020-02-06 07:00

För drygt två år sedan träffade Sporten IFK Linköpings tvillingbröder Mohammed och Ahmed som berättade om sin stora dröm – att ta sig till OS 2024. Sedan dess har drömmen omvandlats till ett mål och framgångarna har radat upp sig efter varandra.

– Vi har tävlat i ungdoms-SM, varit med på tävlingar utomlands som vi inte varit med på förut och sedan har vi börjat satsa på fristil lite mer, berättar Mohammed medan Ahmed fyller i:

– Det har gått riktigt bra.

Trots att de ofta har mött varandra på mattan, har en del olika egenskaper och faktiskt är två olika individer pratar de gärna i "vi"-form istället för "jag"-form. Det är också tydligt att de inte tycker det är optimalt att möta varandra och tävlade därför i olika viktklasser i en tävling i Österrike nyligen. Men i mästerskapet, som går på hemmaplan, ska de tävla i samma viktklass på nytt.

– Vi tävlar inte mot varandra utan med varandra, säger Mohammed och ler.

Hur är det när ni möts då?

– Då försöker vi köra hårt men samtidigt inte skada varandra. Den som vinner är helt enkelt bättre, säger Ahmed.

Och visst ser man i ögonen på Ahmed att det smärtar att ta upp resultatet från förra årets USM. Tvillingarna hamnade i samma pool och möttes i semifinalen där Mohammed slog ut brorsan och sedan vann finalen. Ahmed fick istället nöja sig med en tredjeplats. Nu kommer alltså Mohammed få försöka försvara sitt guld inför släkt och vänner.

– Vi känner ju varandras brottning och därför är det svårt att göra något som den andra inte vet om. Oftast så vinner man på grund av den andras misstag, säger Mohammed och syftar på vinsten mot brorsan i USM förra året. Han fortsätter:

–  Det är lite mer press nu när det är hemma än när man åkte till Luleå förra året. Det blir också en större press på mig när man vet att man är bäst och måste försvara sig. Den här gången är det också tre mästare från förra året som möts i samma vikt. Jag gick i 45 förra året och möter de som vann i 48 och 51.

Finns det något som skiljer er två åt i brottningen då?

– Ahmed kör lite säkrare medan jag kör lite mer farligt, säger Mohammed.

– Han kör lite mer på styrka och jag kör på reflex. Det är inte så mycket skillnad med det finns skillnader, säger Ahmed och ler.

Och målet om att ta sig till OS 2024? 

– Det kommer vara svårt men är inte omöjligt, avslutar tvillingarna nästan i kör.

Ahmed och Mohammed vill helst inte tävla mot varandra och kör i olika viktklasser om det går.
Ahmed och Mohammed vill helst inte tävla mot varandra och kör i olika viktklasser om det går.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!