Tabellelvan Brynäs har hängt precis utanför slutspelsplats länge nu men fick på torsdagskvällen en drömstart mot glödheta Skellefteå, SHL:s formstarkaste lag, som kom till Gävle med åtta raka segrar i bagaget.

För det var hemmalaget som tog ledningen med mål av backtalangen Victor Söderström redan efter femton sekunder, i första bytet med matchens första noterade skott på mål.

Bättre start än så kan man väl inte få och trots att Skellefteå ägde större delen av spelet från start lyckades Brynäs halvvägs in i första perioden gå ifrån till 3–1 efter mål av Greg Scott och Jaedon Descheneau som fick jubla två gånger inom 59 sekunder.

Vi är väldig taggade från början men får – i mitt tycke – lättvindigt tre mål i första perioden som vi kanske inte riktigt förtjänar. Då blir vi bekväma i sättet att spela samtidigt som Skellefteå är tvungna att köra full fart framåt, får utdelning och vinner rättvist, summerar Molin.

"Har lite flax"

Att även Växjö på sista slutspelsplats förlorade, med 1–4 mot Leksand, är dock plåster på såren för Brynästränaren:

Vi har lite flax, så kan man säga. Eller så kan man säga att Växjö har tur att vi inte vinner. Vi kommer att fortsätta jaga och hitta bra prestationer. Vi har varit i den här situationen hela tiden och pratar varje dag om det där strecket vi ser framför näsan. Nu är det dags att ta chanserna vi får och klättra förbi.

För Skellefteå innebar den minst sagt starka vändningen från 1–3 till 5–3 att man klättrade upp på tredje plats i tabellen och befäste sin plats bland de fyra som kommer ha hemmafördel i slutspelet.

Robin Alvarez stod för tre av de fem målen i sitt första hattrick i SHL, då han satte Skellefteås första, tredje och femte mål för kvällen.

Hattrick är härligt, det är många år sedan senast jag gjorde ett. Det var i Malmö (i hockeyallsvenskan 2012) men då gjorde jag fyra kassar faktiskt, säger Skellefteåforwarden med ett brett leende.

Torsdagens 5–3-seger var Skellefteås nionde raka vinst, en minst sagt stark svit av ett lag som vann hälften och förlorade hälften av matcherna månad efter månad fram till och med  januari för att sedan vinna alla sina matcher under februari.

Ingen varning

TT: Hur förklarar du den förändringen?

Vi har inte de djupa dalarna nu som vi hade tidigare. Vi kan ha dalar men spelar inte så dåligt att vi inte kan vinna matcherna. Sedan är det hårt jobb av allihop från tränare till spelare och alla övriga inblandade. Vi kollar på de små detaljerna i spelet, analyserar Robin Alvarez.

Mot Brynäs var det framför allt ett snabbt, intensivt och aggressivt passningsspel som nötte ner hemmaspelarna som fick mer och mer mjölksyra i huvudet, armarna och benen ju längre tiden gick.

Men trots den fina vinstsviten så vill Robin Alvarez inte skicka någon varning till övriga lag inför det kommande SM-slutspelet:

Nej, vi håller oss lugna. Vi spelar för att vinna såklart men det gör ju alla lag. Vi fortsätter jobbet match efter match så får vi se hur det slutar.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel antal matcher som är kvar att spela. Rätt är sex matcher.