Cyber Lane travade utvändigt om svåraste konkurrenten Diamanten men var ändå ensam på upploppet. Johan Untersteiner kostade till och med på sig en segergest redan 100 meter från mål.

Inför GP-finalen, med 400 000 kronor till vinnaren, hade Diamanten vunnit Kungapokalen på Åby och Sprintermästaren i Halmstad.

Cyber Lane hade tagit hem storloppen Travderbyt på Jägersro och Breeders Crown på Sundbyholm.

Diamanten behöll ledningen från innerspåret i en rätt så tuff öppning mot Cyber Lane. Men sedan fick Erik Adielsson strypa tempot rejält i spets till 1.20-fart i 600-700 meter.

"Inget snack"

Min häst var väldigt avslappnad och fin i dag och det gjorde inte så mycket att ligga utvändigt. 500 meter från mål började jag trycka på ordentligt och Cyber Lane kändes stark. Inne på upploppet var det klart och det var härligt att kunna göra den där segergesten, för nu är det väl inget snack om vem som är bästa fyraåring, sade Johan Untersteiner.

Cyber Lane gör nu ett snyggt bokslut med tio segrar på 13 starter och nästan sju miljoner kronor intjänat.

Vi satte upp en plan efter derbysegern och han klarade av att vinna samtliga fyra lopp. Nu får han en längre vila innan vi börjar vinterträning för nästa säsong. Då blir det förstås tuffare när han ska möta dom bästa men Cyber Lane har mycket hög kapacitet, sade Untersteiner.

Diamanten flyttades mycket överraskande från Robert Bergh till Stig H Johansson i förra veckan. Ägaren Forspro AB (hockeykändisen Kent Forsberg med flera) gav som anledning att han ville ha hästen i Stockholm i stället för i Göteborg. Diamanten var utan chans mot Cyber Lane och slutade trea.

Äldre eliten

Silverhästen är årets sista stora lopp för den äldre eliten och segern gick till en pigg gamling. Nioårige Västerboonthenews gjorde 81:a starten i karriären och tog 28:e segern.

I segersulkyn Örjan Kihlström som ledde loppet från start till mål.

Västerboonthenews är ett riktigt proffs, det var han som gjorde jobbet. Jag satt bara där bak och styrde. Han vann faktiskt med lite krafter kvar, berömde Kihlström.

Tränaren Lars Brindeberg var omtumlad efter segern som gav 250 000 kronor till ägaren stall Parkköken.

Kul för hästen att få vinna något stort och Silverhästen är ju ett gammalt klassiskt storlopp. Han är en riktig gentleman som allt uppför sig korrekt, en riktigt fin kompis, sade han.

52-årige Lasse Brindeborg blev proffs redan 1998 men efter nio år bytte han licens till amatör/lärling. Sedan i somras är han tillbaka som proffs i Halmstad och trivs med tillvaron och med sina sju hästar i stallet.