Dags för ett nytt cykeläventyr: "Blir lycklig av det"

Lycklig. Att bli det är meningen med livet kan tyckas. Att bli lycklig är förklaringen till att Christian Axerud nu drar ut på ytterligare ett cykeläventyr i Europa.

Startklar. På Motala väster där Christian Axerud bor är det en startklar cyklist vi möter. I fjol bar det av till Paris och Barcelona, i år är siktet inställt på Alperna och Italien. Sju veckor är han iväg, från starten 22 april.

Startklar. På Motala väster där Christian Axerud bor är det en startklar cyklist vi möter. I fjol bar det av till Paris och Barcelona, i år är siktet inställt på Alperna och Italien. Sju veckor är han iväg, från starten 22 april.

Foto: Jens Bollius

Cykling2024-04-14 17:00

– När man cyklar och motionerar frigörs ämnen, endorfiner, som gör en lycklig. Klart man vill fortsätta då. Det finns också en äventyrslystenhet och en ovisshet i ett upptäckande som jag gillar. Man vet inte vad som kommer att hända och det är häftigt, säger 40-åringen när vi träffas i parken utanför lägenheten på Motala väster.

Ni lärde känna Christian Axerud i spalterna förra året, biblioteksassistenten som tog semester för att testa om han skulle klara att cykla till Paris. Han hade ingen aning om han ens skulle orka ta sig ut ur Sverige.

Men det gick lysande på turen och i Paris ville han cykla mer. Det blev några veckors semester till och så målgång i Barcelona i Spanien.

undefined
Paris. Christian Axeruds mål på sitt äventyr på cykel i fjol var Paris och till slut nådde han Eiffeltornet.
undefined
Barcelona. Christian Axerud fick mersmak i fjol och cyklade vidare från Paris ända till Barcelona.

Det gav sån mersmak att Christian Axerud i år tagit sju veckors semester i ett svep för att göra en ännu längre tur. Han jobbar till lördag 20 april, är ledig en dag och cyklar i väg på måndagen 22 april.

460 mil ska tillryggaläggas på cykeln, budgeten är på totalt 50 000 kronor. En tusenlapp om dagen ska han röra sig med. I fjol hade han ett tält med sig från början, men det kasserades efter hand. Det är inte med alls i år. I år blir det lite bekvämare och något dyrare.

Rutten är planerad till Sverige, Polen, Tjeckien med Prag, München och sedan Alperna genom österrikiska Innsbruck. Efter det norra Italien med San Marino som sydligaste punkt. Sicilien var tidigare målet, men vägarna bedömer han vara sämre i södra Italien och det skippas därför. Slutpunkt kan bli Barcelona igen för att det var så smidigt att flyga hem därifrån, med cykeln med hem i en låda, nedmonterad.

Bokar du boenden i förväg?

– I storstäderna dagen före, men annars är det ovisst fram till en-två timmar jag ska checka in. Det är spännande att göra så.

Inget resesällskap?

– Om jag hittat någon, men det har jag inte så då får man åka själv. Men helst hade jag haft en polare med.

Inte ensamt, du träffar folk?

– Ja, man måste ju det, är ute och äter och pratar också med de man bor hos ibland.

Förberedd?

– Ja, jag har tränat mer än förra året, cyklade 23 mil bara i påskhelgen. Jag simmar, gymmar och skejtar.

Plan att cykla per dag?

– Jag tar mig friheten till vilodagar när jag vill. Ingen som bestämmer. Men 10-15 mil om dagen blir lagom. Jag cyklar heller aldrig på max, det räcker med 80 procent av kraften. Annars bränner man ut sig, men om man kör på 80 procent kan man cykla hur länge som helst.

Någon särskild plats du ska stanna vid?

– Det är Alperna som är grundmålet. Jag längtar till att åka där och känna mig pytte-liten.

Någon grej du inte kan vara utan?

– Allt i packningen är viktigt, men mina tofflor är något extra. Det är enda lyxen jag har med mig. Cykel-GPS:en är viktig också.

undefined
Motala. Christian Axerud kom i mål i Vätternrundan 2023 och gratulerades på restaurang av lillebröderna Erik och Tommy.

Christian Axerud kommer hem veckan före Vätternrundan. Det blir tredje starten i klassiska loppet på 31,5 mil runt sjön. 2022 åkte han i regn på 16 timmar och i fjol på 11,22 i högsommarvärme.

– Jag ska slå tiden i år, säger han.

Sedan finns det en långsiktig reseplan också för biblioteksassistenten. Varje år till han fyller 50 ska det bli en "fet" resa för 50 000 kronor. Tioårigt perspektiv alltså.

– Nedåt Portugal kan jag tänka mig att cykla något år. Sedan har jag kollat lite på att cykla till Thailand, men det verkar inte finnas vägar för det. Måste i alla fall ha grövre däck, säger 40-åringen.

Video: På webben ser ni en kort intervju med Christian Axerud inför avresan.

Till sist: Rösta på hur du gillar att resa, på webben.

undefined
Startklar. På Motala väster där Christian Axerud bor är det en startklar cyklist vi möter. I fjol bar det av till Paris och Barcelona, i år är siktet inställt på Alperna och Italien. Sju veckor är han iväg, från starten 22 april.
undefined
Christian Axerud är förberedd för årets cykeltur. Sju veckors semester, 460 mil och 50 000 kronor i budget. Lycka och äventyrslystenhet är drivkraften.
undefined
Sverige. Christian Axerud har tagit paus vid en sjö någonstans i Sverige. Ett resesätt som han vill ha mer av.
undefined
Motalakillen Christian Axerud har hittat ett sätt att cykla som bara ger honom lycka. Snart bär det av ut i Europa och när han kommer hem kör han Vätternrundan för tredje gången. I år är han bättre förberedd än i fjol.
Christian Axerud, cyklist

Personligt, namn: Christian Axerud. Ålder: Fyller 41 år på midsommarafton. Bor: Lägenhet på Väster i Motala. Familj: Sonen Randy, 15 år. Singel. Yrke: Biblioteksassistent och vaktmästare, scenroddare, med mera. Fritidsintressen: Skateboard, cykling. Drömresemål: Thailand och Australien. Blir glad av: Solen. Blir irriterad på: Regnet. Favoritlag: Nu Hålands lag. Före det Zlatans lag. Före det Henke Larssons lag. Gör helst en ledig dag: Njuter.

Karta: Hemköp Motala Väster Östenssons
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!