Stadsfestens rivstart – elitcyklisterna i centrumrace

Under torsdagskvällen inleds Linköpings stadsfest med att mängder av racersnabba cyklister dånar genom centrala Linköping. Anledningen? Det är återigen dags för cityloppet Wolfram GP.

Stort jubel och ännu större folkfest på Stora Torget vid förra årets Wolfram GP.

Stort jubel och ännu större folkfest på Stora Torget vid förra årets Wolfram GP.

Foto: Claes Nilsson

Cykling2023-08-23 20:30

– Klart att man är taggad. Det är på hemmaplan, säger hemmafavoriten Hugo Forsell när Sporten ringer upp – mitt i en cykelrunda(!).

Forsell lär dock få tuff konkurrens i och med att en stor del av Sverigeeliten står på startlinjen i loppet som pågår mellan sju och åtta på torsdagkvällen.

– De bästa som kör i Sverige är ju med så det kommer att bli tufft. Men det är väl jag som är favoriten, säger Forsell som vann SM på ett liknande lopp tidigare i somras. 

Forsell blev dock tvåa på förra säsongens Wolfram GP så visst finns en revanschlusta att ta hem segern inför hemmapubliken.

– Man hoppas ju på mycket folk. Så är det, säger Forsell från cykeln.

Till skillnad från förra året blir det dock ingen damklass i Wolfram GP.

– Det går ett stort etapplopp i Svanesund i helgen vilket gör att det krockar med Wolfram GP. Såklart känns det trist. Vi hade hoppats att vi kunnat köra, säger vinnaren av förra årets damklass, CK Hymers Johanna Palmqvist.

Palmqvist fortsätter:

– Loppet är jätteroligt och det är ganska otroligt att vi får köra på den banan. Som cyklist är man inte direkt bortskämd med så pass stor publik. Är det bra väder så brukar det ju vara folk överallt.

– Men hade vi bestämt oss att köra i år tror jag vi hade blivit typ fem tjejer vilket känns lite väl lite.

Således blir det enbart en herrklass i loppet som startar och går i mål vid korsningen Ågatan-Gråbrödragatan. Precis som på SM-veckan är det ett varvlopp på 50 minuter följt av tre spurtvarv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!