Grundserietrean Frölunda var på väg att hamna i en återvändsgränd i kvartsfinalserien mot tabellfemman Malmö. I den första kvartsfinalmatchen i Scandinavium i måndags vann skåningarna med 2–1 – trots att Frölunda vann skotten mot mål med 38–18.

Och i returen i Malmö arena låg Frölunda under med 2–4 med knappt nio minuter kvar att spela av den tredje perioden. Två blixtsnabba Frölundamål (Sebastian Stålberg och Carl Grundström) inom loppet av 77 sekunder innebar dock 4–4 inför drygt 8 000 åskådare.

De här serierna är så tajta. Vi kan ligga under med tre mål och vända det ändå. Det är jättebra att vi har gjort den här matchen så att vi kan ta med det till på fredag, säger Rasmus Dahlin.

"Ett mognare spel"

Det var supertalangen som med 2.14 kvar att spela skickade in 5–4-målet bakom Oscar Alsenfelt. Forwarden Simon Hjalmarsson satte Dahlin i läget att bli matchhjälte.

Det var skönt att den gick in, säger Dahlin.

Den rekordunge OS-backen visar fortsatt upp sin fina puckbehandling och läckra skridskoåkning, men säger själv att han inte tar lika stora chanser i sitt spel längre.

Jag spelar ett mognare spel nu och gör färre misstag. Sedan spelar jag fler minuter och då gäller det att gå in i varje byte och göra något bra av det, säger Rasmus Dahlin.

Soloprestationerna har han dock inte lagt på hyllan för den sakens skull.

Så klart ska jag åka när jag kan och det gör jag, men det är inget man ska forcera. Det kommer när det kommer, säger 17-åringen.

Frölunda förlorade skotten med 2–17 i den första perioden. Trots det var underläget endast ett mål stort (1–2) efter 20 minuters spel.

Vi kom ut lite svagt där i början, men det spelar egentligen inte så stor roll nu när vi har den här vinsten, säger Dahlin.

"Bjuder Frölunda på målen"

Malmötränaren Peter Andersson tycker att hans manskap bjöd in Frölunda till segern när hemmalaget ledde med 4–2.

Det är helt enkelt vi som bjuder Frölunda på målen, säger Andersson.

Nu är det kvitterat till 1–1 i matcher och kvartsfinalserien rullar vidare på fredag i Scandinavium. Då ska Frölunda visa upp nästa nivå i spelet, menar Dahlin.

Absolut. Vi behöver skärpa till lägena i offensiven. I den första matchen hade vi några lägen som vi kunde ha satt. Vi har en nivå till, säger Rasmus Dahlin.