Maja Dahlqvist har haft en fantastisk helg i längdskidåkningens världscup i tyska Dresden.

Det svenska stjärnskottet följde upp andraplatsen från den individuella tävlingen med att föra det svenska andralaget, med Ida Ingemarsdotter, till seger i sprintstafetten i fristil.

Att komma in på ett kort upplopp bakom Stina Nilsson brukar betyda att segerchanserna är borta. Den regeln verkar inte gälla för Dahlqvist.

23-åringen kopplade på sina friidrottskrafter – Dahlqvist höll på med sprintlöpning långt upp i tonåren – och tog sig förbi.

Vad säger man? Jag vet att jag är snabb och jag kände mig pigg. Jag bara vevade. Jag tror att Stina blev lite stressad och fick något felskär, säger hon till TT.

Dahlqvist har gång på gång under succéhelgen demonstrerat sitt taktiska sinne och hon sparade ett "trick" till upploppet.

Jag visste att det var isigt på innern och att det gick lättare där så jag blev nöjd när Stina inte tog det spåret, säger hon.

Inga OS-tankar

Dahlqvist har tidigare känt att hon inte riktigt fått ut det hon kan. I Dresden fungerade allt.

Framgången var efterlängtad.

Det betyder mycket. Det har känts som att det har varit lite stolpe ut ibland. Nu känner man att man är med i matchen mot de bästa och kan vara trygg i det man gör på träning.

TT: Borde du få åka OS?

Jag vet inte. Jag har inte tänkt på det. Formen blir bara bättre men i OS är det klassiskt som gäller och en annan karaktär på banan. Det räcker nog inte med den här helgen, säger Dahlqvist.

"Bra återväxt"

Ida Ingemarsdotter bäddade för succén med en stark femte sträcka. Den rutinerade 32-åringen var imponerad av Dahlqvist.

Jag vet att hon är fruktansvärt snabb och nu levererade hon. Vi har bra återväxt, säger Ingemarsdotter till SVT.

Lördagens segrare Hanna Falk gav Stina Nilsson ett bra utgångsläge men den svenska storstjärnan satte alltså inte tekniken perfekt på upploppet och korsade mållinjen som tvåa.

På herrsidan gjorde Emil Jönsson, som blev femma individuellt på lördagen, en ny bra insats när han skickade i väg Teodor Peterson i ledning på slutsträckan. Peterson höll inte hela vägen men körde in på andra plats efter italienaren Federico Pellegrino.

Jag plockade ut det jag hade. Det kändes bra. Kul att vara på pallen, säger Jönsson till SVT.

Det svenska andralaget med Johan Häggström och Karl-Johan Westberg slutade sexa.